Наприкінці минулого року в Україні скасували ряд пільг зі сплати земельного податку. З січня 2015 року його вимушені сплачувати не лише державні структури, а й військовослужбовці. Кошти мають наповнювати місцеві скарбниці. Щоправда, ані точного механізму проплат, ані самих коштів у військових немає. Звільнити ж останніх від сплати збору за землю можуть лише місцеві депутати. Та не усі поспішають це зробити.

У грудні минулого року в нашій державі зняли податкові пільги з багатьох державних організацій, в тому числі і з об'єктів, які належать Міністерству оборони України. Відтак із січня 2015 року податок за землю вимушені платити і військові. Мова йде про усі частини та полігони на території Рівне нської області. Однак робити цього військові не порушуючи бюджетного кодексу не можуть.

Іншими словами, в кошторисі установи коштів на оплату земельного податку просто не передбачено. Відтак борги перед Державною фіскальної службою лише накопичуються. Ці податки мали б наповнювати місцеві скарбниці, однак деякі депутати своїми рішеннями на сесіях звільнили державні структури від сплати збору за землю. Таке рішення чи не першими в нашій області прийняли депутати Березнівської міської ради. Відтак навіть за січень борг не нараховувався.

А от у місті Костопіль податок за землю військовим нараховується і до нині. Телефоном міський голова повідомив, депутати Костопільської міської ради вже внесли це питання у перелік, який розглядатиметься на найближчій сесії. А також написали запит до Прем'єр-міністра та Верховної Ради з проханням роз'яснити наступні кроки на місцях.

Однак не лише у Костополі відбуваються нарахування, деякі інші міські, сільські та селищні ради на Рівне нщині не звільнили військових від сплати податку.

Представники громадської організації "Рівне нський громадський контроль" звертатимуться до депутатів Верховної Ради, аби вони звільнили від оподаткування землі, на яких знаходяться об'єкти, що належать Міністерству оборони України.