Вже з липня мешканці рівненських багатоповерхівок повинні визначитися, хто управлятиме їхнім будинком та обслуговуватиме. Це якщо Верховна рада прийме у другому читанні законопроект №1565 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Комунальний патруль поцікавився перспективами втілення цього закону в Рівному, а також ризиками, які постануть перед рівнянами, а вони таки є. І поки законопроект допрацьовують - базові положення вже зрозумілі - про них більше - в ексклюзивному інтерв'ю з начальником міського управління житлово-комунального господарства Ярославом Сахнюком.

Рік 2015 стане для рівненських ЖЕКів тестовим на профпридатність. Принаймні, споживачі, які досі бідкалися на якість послуг, або й взагалі на відсутність їх надання житлово-комунальним підприємствами, самі вирішуватимуть, хто вершитиме долю їхніх будинків. Адже законопроект 1565, якщо його приймуть у 2 читанні, кардинально змінить умови утримання житлового фонду.

Щоб визначитись, люди матимуть рік часу, тобто до липня 2016-го. Якщо ж цього не зроблять - відповідальна особа органу місцевого самоврядування сама призначить управителя. Таким чином на ринок надання послуг зайдуть приватники, але й ЖЕКи нікуди не зникнуть, переконаний Ярослав Сахнюк.

Але квартплати вже не існуватиме - будуть добровільні внески. Вже люди визначаються із цією сумою, переліком робіт, послуг, які хочуть отримувати. І найголовніше самі оплачуватимуть капітальні ремонти.

Втім, підрихнувати багатоповерхівки у Рівному ще є шанс, адже цьогоріч в міському бюджеті кошти на капремонт житлового фонду та благоустрій міста передбачено 40 мільйонів. Ймовірно, закладуть видатки і на наступний - перехідний рік.

Загалом нововведення, окрім питання капітальних видатків, начальник управління ЖКГ оцінює позитивно. Каже закон 1565 ліквідовуватиме совдепівську систему, де існували тільки монополісти-ЖКП. Але і після того, як житловий фонд відпустять у "вільне плавання", діяльність обслуговуючих підприємств контролюватимуть.

Отож після нововведень шансів на те, що стара заборгованість перед ЖКП забудеться немає - борги стягуватимуть через суд. І поки законопроект доопрацьовується, рівнянам вже варто задуматись над питанням - кому довірити свій будинок. Щоб потім було з кого спитати і на кого покластися, а головне точно знати, на що йде кожна копійка.