Рання зелень багата всіма необхідними вітамінами. У першу чергу, це стосується листяного і качанного салатів, які легко виростити на власній ділянці.

Щоб процес одержання вітамінної зелені не затягувався, варто врахувати кілька моментів. Незважаючи на те, що листяний і качанний салати - досить холодостійкі культури, їхній посів потрібно виконувати в добре прогрітий ґрунт. Так ви отримаєте ранні та дружні сходи, а самі рослини не будуть стрілкуватися, що дозволить вам подовше насолоджуватися їхньою соковитою зеленню. Оптимальні строки для посіву - середина квітня. У такому випадку в першій половині травня ви будете забезпечені свіжою зеленню.

pic

Підготовка землі

Дуже важливо правильно підготувати грядку. Насіння салату дрібне і не любить сильного заглиблення, тому необхідно постаратися якнайкраще прорихлити грядку. Перед цією процедурою потрібно внести добрива і перекопати ґрунт. Бажано не використовувати мінеральні добрива. Альтернативою селітрі і суперфосфату виступає перегній, що містить необхідні для швидкого росту речовини. На 1 м2 буде достатньо половини відра перегною. Як правило, вегетаційний період салату складає 45-60 днів, тому рослині цілком вистачить запасу присутніх у ґрунті живильних речовин. Потрібно рівномірно розподілити добриво по поверхні, перекопати ґрунт на багнет лопати. Після цього сформувати грядку за допомогою граблів. Насіння салату варто сіяти в смуги, які дуже просто сформувати за допомогою черешка лопати. Для цього його потрібно покласти на землю й удавити на глибину 2-3 см. Так ви отримаєте ідеально рівний ряд і заглибите насіння на необхідний рівень.

pic

Посів насіння

Кожну борозенку потрібно добре полити. Це варто зробити для того, щоб насіння відразу ж потрапило в сприятливе для нього середовище і почало проростати. Виконавши дану пораду, вам не доведеться поливати грядку до появи сходів (це дуже зручно). Насіння салату має невелику вагу, тому посів найкраще робити в безвітряну погоду. Поспішати не варто, краще витратити трохи більше часу на посів, чим після появи сходів видаляти зайві рослини. Коли процедура завершена, вам потрібно прикрити насіння ґрунтом. Постарайтеся не сильно засипати посіви, інакше період появи перших паростків може істотно затягнутися. Незайвим буде трохи ущільнити ґрунт, щоб забезпечити максимальний контакт насіння з вологою землею. Уже через тиждень з'являться сходи. Подальший догляд полягає тільки у своєчасному поливі. А ще через 2-3 тижні ви зможете поласувати власноручно вирощеною екологічно чистою зеленню.

Джерела: www.ovochi.in.ua, domovyk.com, dachadecor.com.ua, decor-garden.com.ua