На фоні суцільного подорожчання зекономити хоча б на комунальних послугах допоможе стара добра субсидія. З першого травня 2015 року запрацюють нові правила її отримання. Відтепер заощадити на комуналці зможуть навіть безробітні та орендарі житла. Усе, що потрібно зробити, - заповнити декларацію та подати заяву до органу соцзахисту за місцем реєстрації.

З 1 травня 2015 року в Україні спрощується система надання житлових субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Вже у квітні разом з квитанціями за спожиті комунальні послуги рівняни отримають бланк-заяву на отримання субсидії, декларацію про доходи та інструкцію. Адже відтепер субсидії надаватимуться на підставі заробітку громадян. Заповнивши заяву та подавши декларацію, людина може особисто звернутись в управління соціального захисту населення за місцем реєстрації, або надіслати документи поштою. Впродовж 10 днів заявнику надійде відповідь про надання або відмову у субсидії. Яким буде рішення, залежатиме від результатів перевірки.

Згідно з новими правилами відміняються всі обмеження відносно майнового стану людей, що звертаються за отриманням субсидії, крім одноразової покупки на суму більше 50 тисяч гривень.

Відповідно до нового порядку надання субсидій здешевлення може отримати навіть орендарі квартир чи будинків. Але лише якщо житло винаймається за офіційним договором та на орендаря відкриті особові рахунки.

Крім того, раніше субсидія призначалась на півроку або на опалювальний період, а нині житлова субсидія призначатиметься на 12 місяців.

Громадяни, які вже отримали субсидію, не повинні звертатись з письмовою заявою до органів соцзахисту. Інформацію про їх доходи за минулий календарний рік оновлять автоматично на підставі даних фіскальної служби та Пенсійного фонду. На Рівне нщині таких домогосподарств 32 тисячі. Тим часом, обманути державу, вказавши неповні або неправдиві дані про доходи та видатки зареєстрованих в житловому приміщенні осіб, не вдасться. Перевірку достовірності задекларованих даних проводитимуть органи соціального захисту вже після призначення субсидії на оплату комунальних послуг, шляхом подання запитів у відповідні органи та організації. Якщо людина обманюватиме державу, їй не лише припинять надавати субсидію, а й зобов'яжуть повернути надмірно перераховану суму субсидії в двократному розмірі.