Народна мудрість говорить: попереджений – означає, озброєний! Саме з метою профілактики та інформування жителів міста Дубенським міським центром соціальних служб для сім”ї, дітей та молоді було проведено загальноміську акцію "Разом проти туберкульозу".

Головною метою проведення акції було привернути увагу населення до проблем поширення захворювання на туберкульоз та інформування щодо шляхів поширення збудника хвороби, джерел інфекції, проявів захворювання.

Ситуація, щодо туберкульозу в Україні досить складна. Ця хвороба не є тільки медичною проблемою. Це - проблема соціальна, яка віддзеркалює соціально-економічний стан країни, культурно-освітній рівень та благополуччя населення, ступінь розвитку охорони здоров'я. Такі несприятливі чинники як: погані житлові умови, неповноцінне харчування, брак доброї питної води, стреси, недосипання, зниження опірності організму внаслідок перенесення інших хвороб, низька санітарна культура населення збільшують ризик зараження. Найбільш схильні до захворювання на туберкульоз ті, хто зловживає алкоголем та палять. Усі ці фактори знижують опірність організму, і зустріч з паличкою Коха обертається трагедією.

Під час акції працівники та волонтери центру, студенти коледжу РДГУ по мікрорайоннах міста розповсюдили серед населення профілактичні буклети з інформацією про туберкульоз та акцентували увагу на необхідність ведення здорового способу життя з метою попередження захворюваності на туберкульоз. Наголошували, що боротьба з туберкульозом буде успішною тільки тоді, коли ми всі разом будемо дотримуватися правил боротьби з підступною хворобою і вимагати виконання їх від оточуючих.

Така інформаційно-просвітницька робота серед населення міста дає можливість вберегти його від хвороби, дозволить отримати знання про існуючу небезпеку та особливості перебігу захворювання.

Отже, проблема боротьби з туберкульозом в Україні надто актуальна і для її вирішення необхідно значні зусилля, перш за все, зі сторони держави та громадськості.

Про це повідомили у на сайті Дубенської міської ради