Представники сильної половини людства болісно переживають ранню втрату волосся. Та й що говорити, облисіння вганяє більшість чоловіків у комплекс, не залежно від віку. Адже прийнято вважати, що лиса голова свідчить про «серйозний» вік чи інші чоловічі цінності.

Як пише zdorovia.com.ua, не зважаючи на те, що у жінок з віком також втрачається густота шевелюри, проте у сильної статті облисіння закладено на генетичному рівні. У когось цей процес відбувається швидше, а хтось може похвалитися густим волоссям аж до повної сивини.

Питання, як боротися з віковим облисінням, стоїть на рівні пошуку еліксиру вічної молодості. Подолати цей генетичний процес повністю поки що неможливо. Проте є багато методів і засобів довше берегти густе волосся.

Зазвичай при розчісуванні і митті від механічного впливу випадає певна кількість волосся. Не переймайтеся, це волосся старе, відмерле, вже призначені до випадання природою. Життя однієї волосини на голові обчислюється приблизно чотирма роками, і тому постійне випадання - явище абсолютно нормальне і природне. Воно посилюється зазвичай навесні і восени, за добу в ці періоди випадає до 50 волосин. На їхньому місці одночасно з’явиться нове покоління волосся.

Утім, з роками заповнення цих прогалин сповільнюється, тому для збереження шевелюри завданням номер один є боротьба саме з цим сповільненням. Людство навчилося певною мірою контролювати процес заповнення шевелюри за допомогою деяких гігієнічних засобів та прийомів догляду за волоссям.

Стан вашого волосся залежить від загального стану організму і часто пов'язано з конституційними і спадковими особливостями. Волосся, наприклад, сильніше випадає і гірше відновлюються після важких захворювань, особливо інфекційних, психічних травм, тяжких переживань.

Нормальне, багате вітамінами харчування, хороший сон, заняття спортом на свіжому повітрі сприяють загальному зміцненню організму, а значить, і нормальному відновленню волосся.

Одна з причин випадіння волосся - посилена робота сальних залоз, особливо в області чола і тім'я. При сухому волоссі і лупи корисна така процедура: перед лазнею (або ванною) змастити голову реп'яхову олію або самостійно приготованою сумішшю з однієї столової ложки майонезу, однієї чайної ложки касторової олії і однієї чайної ложки меду; зав'язати голову хусткою приблизно на півгодини, щоб в теплому і вогкому приміщенні ця суміш добре всмокталася, а потім вимити голову під душем. Жирне волосся треба мити теплою водою раз на 5-7 днів. При більш частому митті діяльність сальних залоз активізується. Сухе волосся можна мити рідше.

Кращий засіб для миття голови - шампуні, відповідно призначені для жирного, сухого і нормального волосся. Якщо доводиться мити голову милом, то краще не терти їм волосся, а попередньо збити піну і промасажувати нею шкіру голови. Від миття господарським милом волосся псуються, погано діє на них дуже гаряча і дуже холодна вода. Розчісуватися краще рідкісним гребінцем, причому місце проділу треба час від часу змінювати.

Захоплення довгим волоссям додає клопоту: така зачіска прийнятна лише при ретельному догляді, частому розчісуванні і митті. При довгому волоссі неохайність моментально кидається в очі.

Розумне ставлення до головних уборів робить великий вплив на стан волосся. Занадто теплі і тісні головні убори збільшують пітливість шкіри і утворення лупи. У суху і безвітряну погоду після відповідної підготовки можна ходити без шапки навіть при нульовій температурі повітря, а ось в мороз, в дощ і сильну спеку головні убори потрібні, щоб уберегти волосся від екстремальних температурних впливів.

Основні рекомендації для людей, які виявили у себе ознаки облисіння, від http://toyhealth.ru/:

1. Максимально урізноманітнити й вітамінізувати свій раціон, відмовитися від строгих дієт з обмеженням продуктів. Вітаміни А, Е, В людина повинна отримувати в достатній кількості при облисінні і шкірних проблемах. Усунути з раціону надмірно гострі та жирні страви.

2. Пройти обстеження у терапевта, гінеколога, дерматолога, стоматолога, для виявлення причин, що викликали облисіння. Почати лікування провокують алопецію захворювань.

3. Нормалізувати свій режим і сон, займатися спортом і загартовуванням, бувати на свіжому повітрі.

4. Захищати голову від прямих сонячних променів, а також морозу, не носити тугих головних уборів, не стягувати волосся гумками в тугий пучок.

5. Щодня доглядати за волоссям, мити щадними засобами, застосовувати маски для волосся. Гребінці не повинні бути металевими. На час лікування волосся слід відмовитися від фарбування і завивки волосся.