Пенсія чи зарплата. Перед таким вибором вже постало чимало державних службовців Рівненщини та й всієї України. Багато інших працюючих пенсіонерів і взагалі недорахуються частини своєї пенсії. І це не першоквітневий жарт, а зміни у законодавстві, які прийняли народні депутати. Хто і скільки недоотримає та як нововведення вплинуть на рівненчан?

В апараті Рівне нської облдержадміністрації нині неспокійно. Справа у змінах до законодавства, які почнуть діяти вже з 1 квітня. 14 працюючих пенсіонерів опинилися на межі вибору - залишатися на роботі або ж отримувати пенсію. Чимало з них отримують пенсію за вислугу років - це колишні працівники прокуратури, військовослужбовці та працівники правоохоронних органів.

Справа у тому, що згідно зі змінами у пенсійному законодавстві, якщо людині призначена так звана спецпенсія, а вона продовжує працювати на посаді, яка дає право на пенсію держслужбовця, прокурорську чи суддівську, їй доведеться обрати - пенсія чи зарплата.

Нині в області налічується понад 3,5 тисячі держслужбовців, яким призначені спецпенсії. З них майже тисяча досі працюють. Середній розмір таких пенсій - 3 тисячі гривень. Тож в області очікують економію в межах 2,5 - 3 мільйонів гривень в місяць.

Якщо розмір пенсії перевищує цю суму, хай навіть на кілька гривень, з неї знімуть 15 відсотків. Але й у цьому випадку людина отримає на руки суму не меншу, аніж 1 423 гривні 50 копійок. Загалом в області налічується понад 50 тисяч працюючих пенсіонерів. З них пенсію понад означені 1 423 гривні отримують 17 з половиною тисяч громадян. На них при зменшенні виплат на 15 відсотків планують зекономити приблизно 6 мільйонів гривень на місяць.

Якщо ж людина вирішить згодом звільнитися, то їй відновиться розмір пенсії, який був призначений за тим законом, за яким отримує пенсію сьогодні. Щодо тих держслужбовців-пенсіонерів, які все ж вирішать звільнитися, але зроблять це в останні дні березня, то у квітневих пенсійних відомостях вони себе вже не побачать.

Втім, є категорії працюючих пенсіонерів, на яких ці зміни у законодавстві не розповсюджуються. Це інваліди 1 та 2 групи, інваліди війни 3 групи, учасники бойових дій, а також ветерани війни. Незалежно від того, на яких посадах вони працюють, їм не потрібно звільнятися, а також з них не утримуватимуть 15 відсотків від пенсії.