Ртуть - речовина 1-го класу небезпеки, особливо шкідливі її пари. Це найбільш легкоплавкий метал, тому здатний випаровуватися навіть при мінусовій температурі повітря.

Ознаки гострого отруєння ртуттю такі: сильний головний біль, запалення дихальних шляхів і розладу травлення. Але розрізняють ще й хронічну форму отруєння ртуттю, при якій не спостерігається настільки явних симптомів. Тривале вдихання навіть невеликих концентрацій парів ртуті, як правило, супроводжується запамороченнями, підвищеною втомлюваностю і сонливістю. Людина стає дратівливою, поступово втрачає вагу. Погодьтеся, такий стан легко сплутати з банальним авітамінозом.

Що робити, якщо витекла ртуть:

- В першу чергу із приміщення необхідно вивести дітей. Ні в якому разі не можна допустити протягу, тому ретельно закрийте вхідні двері. При цьому обов’язково розкрийте навстіж вікна – так ви трохи знизите концентрацію парів.

- Постеліть на виході з кімнати ганчірку, змочену в концентрованому розчині перманганату калію, щоб не рознести на підошві взуття ртуть або скло по всій квартирі.

- Перш ніж приступити до збору крапель ртуті, приготуйте скляну банку з герметичною кришкою. Наповніть її водою або 0,2% розчином марганцівки (в неї ви будете складати ртуть і осколки медичного термометра).

- Захистіть органи дихання вологою пов’язкою, а руки – гумовими рукавичками.

- Для збору ртутних кульок можете використовувати аркуш паперу, ватний спонж, змочений у розчині марганцівки. Найдрібніші частинки зручно «ловити» медичним шприцом, гумовою грушою, лейкопластиром або скотчем.

- Опісля протріть місце розливу тим же розчином марганцю або мильно-содовим розчином (40г мила і 50г соди розчинити в 1 л води).

- Ганчірки, рукавички, забруднене взуття та одяг, а також банку з ртуттю потрібно передати спеціальній службі для подальшої демеркуризації, а заражене приміщення регулярно провітрювати протягом декількох тижнів.

Чого робити не можна, коли розбився градусник

- Не можна викидати розбитий або неробочий градусник в сміттєпровід або вікно. Після випаровування два грами ртуті можуть забруднити шість тисяч кубометрів повітря!

- Не можна пилососити – при контакті з гарячим повітрям концентрація парів ртуті зростає майже в 100 разів. До того ж потім вам доведеться викинути пилосос.

- Не можна витирати ганчіркою або підмітати віником розлиту ртуть – тим самим ви тільки збільшуєте поверхню випаровування, адже при незначному впливі ртуть ділиться на дрібні кульки, які буде складно зібрати.

- Не можна прати одяг, що мав контакт із ртуттю, у пральній машинці. При можливості такий одяг рекомендують викинути.

- Не можна спускати в каналізацію – ртуть у 13 разів важча за воду, тому осідає в трубах, тим самим, продовжуючи отруйну дію.

Джерело: Корисні поради