Живоплотом називають певної ширини і висоти посадки дерев і чагарників, що виконують роль огорожі. Живопліт зазвичай використовується як захисне огородження, висаджене уздовж основного зовнішнього плоту, яке також служить для створення додаткової тіні біля південної стіни будинку і для декоративного оформлення території. Якщо ви підберете породи так, щоб вони органічно вписувалася в навколишній ландшафт, і будете доглядати за живоплотом, то він безсумнівно стане окрасою вашого саду.



pic

Хвойні рослини

Перевагою хвойних рослин є той факт, що вони будуть вас радувати протягом усього року. Особливо актуальна хвойні в північних регіонах, правда, щоб сформувати огорожу з ялин, знадобиться як мінімум кілька років. Також можна використовувати інші хвойні породи - сосну, ялицю, ялівець, кедр, тую та інші. Хвойні породи не тільки добре виглядають в будь-який час року, але і відрізняються фітонцидними властивостями, а також освіжають повітря. Можна сформувати і пахучі живоплоти: для цього висаджуйте жимолость, жасмин, троянди, бузок.

pic

Колючі рослини

Рослини з колючками використовують для створення непрохідних огорож. Тільки пам'ятайте, що застосовувати їх не можна, якщо ви озеленюєте території, на яких будуть перебувати діти. Для створення колючої огорожі підійдуть такі рослини, як мигдаль бадамча, діморфант, аралія маньчжурська, барбарис Тунберга, абрикос звичайний, барбарис звичайний, курчавка, древогубець плетевидний, акація жовта колюча, глід, айва японська, лох вузьколистий, дрік німецька, обліпиха, дереза, падуб, мушмула звичайна, маклюра, груша (практично всі види), держи-дерево, терен, алича, гранат (дикий), тернослива, жостір проносний, піроканта червона, троянда, акація біла, ожина двоколірна.

pic

Низькорослі чагарники

Низькорослі чагарники часто використовуються, щоб створити декоративні бордюри. Можна використовувати магонію падуболистну, спірею японську, барбарис Тунберга, айву японську, лаванду та гісоп. Останні дві рослини рясно і тривало цвітуть і розмножуються насінням. Окремо зростаючі чагарники і квіти поєднуйте з підстриженими рядами живоплоту і огорожею, на якій можуть бути в'юнкі рослини. Доповніть картину акуратними доріжками і невеликими водоймами.

Догляд та посадка

Стрижка та обрізка живої огорожі

Щоб надати живоплоту певну форму, потрібно два-три рази на рік проводити стрижку. Найкраще це робити в травні та серпні добре заточеними механічними ножицями або електричною машинкою для обрізки. За допомогою стрижки роблять живопліт з широкою основою і вузькою вершиною. Така форма забезпечить доступ світла до нижньої частини огорожі і сприятиме надійному укриттю її снігом. Декоративні огорожі обрізають секатором безпосередньо після цвітіння і не чіпають до наступного року. Огорожа, в якій використані дрібнолистові вічнозелені рослини, стрижуть за допомогою ножиць або електроінструменту для обрізки. Щоб отримати рівну форму живі квітучі огорожі, як і вічнозелені з великими листками, обрізають секатором. Ножиці виправдано використовувати для стрижки довгих живоплотів, але остаточно підрівнюють їх секатором, їм же видаляють пошкоджене листя і стебла.



pic

Посадка живоплоту

Час посадки залежить від конкретної рослини. Листопадні чагарники, викопані з грунту з голою кореневою системою, потрібно висаджувати ранньою весною або восени. Чагарники, які виростили в ємкостях можна висаджувати в будь-який теплий період року, тільки не забувайте поливати їх у період засухи.

Підготовка грунту для посадки

Найчастіше живоплоти тривалий час перебувають на одному місці, з цієї причини потрібно грунтовно підготувати землю. Щоб розмітити ділянку під живу огорожу, скористайтеся кілочками і шпагатом. По лінії викопайте траншею шириною приблизно 60-90 сантиметрів і глибиною в один штик лопати. Дно цієї траншеї варто спушити вилами і додати гній, компост, листовий перегній або торф. Залиште якусь кількість цієї речовини, змішаного з ґрунтом, для засипання саджанців. Рівномірно закладіть небагато комплексного мінерального добрива на кожен квадратний метр.

pic

Висадка живоплоту

Посадку варто проводити у вологу, оброблену землю. Секатором обріжте зламані та пошкоджені корінці і розмістіть рослини в траншеї на потрібній відстані. Живопліт шириною 90 сантиметрів і більше висаджуйте двома рядами в шаховому порядку. Ряди розташовуйте на відстані 40 см по лінії, розміченій уздовж траншеї. Оголені корені розправте і засипте грунтом, ущільнивши його ногами. Орієнтуйтеся на стару позначку грунту на стеблі рослин, вона повинна збігатися з рівнем ґрунту або знаходиться трохи нижче. Яма для посадки повинна бути на 10-15 сантиметрів менше висоти кореневої груди. Після посадки і поливу грунт дасть усадку і стовбур рослини виявиться саме на потрібному рівні. Після посадки секатором обріжте криві та пошкоджені гілки. Листопадні рослини підріжте на третину висоти. Хвойні та вічнозелені посадки непогано обприскати препаратом, який підвищує приживлюваність рослин, а також зменшує випаровування.

Догляд за живоплотом

Щоб живопліт швидко прижився і добре ріс, відразу після посадки забезпечте йому відповідний догляд. З настанням весни після висадки на грунті біля основи живоплоту розсипте шар мульчі з вологого торфу або перемеленої деревної кори товщиною 5-8 сантиметрів. Якщо посадку хвойних і вічнозелених рослин будете проводити навесні, то цю операцію зробіть відразу. Мульчуйте тільки зволожений грунт. У суху погоду поливайте частіше, а в морози щодня втоптуйте грунт навколо рослин, щоб коріння не втрачали вологу.