Березовий сік - це рідина, що виділяється з березового стовбура на місці зрізу. Збір соку відбувається в середині весни до того моменту, як почнуть розпускатися бруньки. Які користь і шкода березового соку, має він протипоказання до вживання?

Користь березового соку

Користь чи шкода всякого продукту визначають його складом. А в складі березового соку міститься безліч макро і мікроелементів, вітаміну С і моносахаридами, які миттєво засвоюються організмом, живлячи клітини мозку.

Цей продукт володіє наступними корисними властивостями:

Березовий сік - це природний очищувач крові. Він сприятливо впливає на процеси кровотворення і тканини, змушуючи їх регенеруватися.

Березовий сік корисно пити при харчових отруєннях і для всіх органів шлунково-кишкового тракту. Сік берези покращує стан хворих з виразковою хворобою дванадцятипалої кишки або шлунка. Для таких людей користь цієї цілющої рідини неоціненна, так як вони повинні дотримуватися сувору дієту, в якій відсутні багато корисні продукти.

Березовий сік краще розглядати як біогенний стимулятор, а не розчин з численними мінеральними речовинами і вітамінами, цукрами. Справа в тому, що вплив березового соку на людський організм можна порівняти з дією гормонів або ферментів. Цей природний продукт зі складним фізико-хімічним складом володіє рядом цілющих властивостей, які успішно використовують у народній медицині для лікування різних захворювань.

Він володіє протизапальними властивостями, які допомагають при лікуванні артриту, ангіни, респіраторно-вірусних захворюваннях.

Сприятливо впливає сік берези на дихальну систему людини. Тому він корисний при бронхіті, пневмонії і навіть туберкульоз.

Продукт має протицинготні властивості завдяки вмісту в ньому вітаміну С - аскорбінової кислоти.

Завдяки протизапальним, а також сечогінним властивостям березовий сік нормалізує роботу сечовидільної системи і позбавляє від запальних процесів.

Березовий сік знайшов застосування в косметології. Він благотворно впливає на шкіру і волосся, які набувають здоровий зовнішній вигляд і починають швидше рости. Особливо ефективний сік разом з відваром кореня лопуха. Якщо робити маски на обличчя з додаванням березового соку, то активізуються процеси ділення клітин, що перетворить шкіру. Вона стане гладкою і ніжною. При цьому березовий сік корисно розбавляти медом і сметаною.

Березовий сік в 100 грамах міститься всього 8 кілокалорій. З точки зору дієтології, цей продукт не може завдати шкоди навіть при ожирінні.

Шкода березового соку і протипоказання

Сік берези не може бути шкідливим, якщо він зібраний у екологічно чистому районі. Однак поблизу з дорогами в складі соку виявляються високі концентрації важких металів, токсичних для людини. Такий продукт бути корисним для людини не може. Серед протипоказань можна виділити тільки два моменти:

Індивідуальна непереносимість березової пилку;

Сечокам'яна хвороба.

Березовий сік змушує камені рухатися, це може спровокувати сильні болі. Тому людям з сечокам'яною хворобою варто утриматися від вживання соку берези або хоча б пити його не більше двох склянок на добу.

Як пити сік з максимальною користю для здоров'я?

Березовий сік може зберігати свій корисний склад зовсім недовго: до трьох діб при зберіганні в холодильнику. Виходить, що цей цінний напій не можна зберегти на тривалий час без втрати користі? Ні, це не так. Можна зберегти користь березового соку, заморозивши його. При відтаванні він буде таким же, як і свіжим.

Існує ще багато способів заготівлі березового соку. З нього роблять квас або сироп. На третьому місці по корисності займає березовий квас. А всі інші способи заготівлі соку, при яких його піддають термічній обробці, повністю позбавляють його користі для людського організму.

Не купуйте магазинний березовий сік. У ньому немає нічого з того, що містить природний напій. Магазинний сік берези - це розчин цукру, лимонної кислоти та інших хімічних добавок. А нагадує тобі магазинний справжній березовий сік за смаком?

Березовий сік містить масу цінних властивостей для людини. На жаль, збирати його можна протягом короткого часу, і насолоджуватися його смаком можна зовсім недовго. Обмежені і райони, в яких можна збирати сік у зв'язку з тяжкою екологічною обстановкою в країні. Але в лісах продукт залишається корисним для нашого здоров'я.

Джерело: МОДНИЙ - modney.pp.ua