З давніх часів оливкове дерево вважається уособленням життя. І це не дивно, адже його плоди являють собою унікальну цінність для людського організму.

Оливки: користь і шкода

Існує два види оливок: зелені і чорні. Різниця цих двох видів полягає в способі обробки. Зелені оливки - це недозрілі плоди оливкового дерева, які при цьому, повністю зберігають свої корисні властивості.

Чорні оливки або, як їх ще називають, маслини, піддаються хімічній обробці спеціальними препаратами під час консервування, у результаті вони набувають специфічний темний колір і втрачають гіркоту недозрілих плодів. Слід зазначити, що обидва види оливок однаково корисні для організму, і вживати їх у їжу бажано регулярно.

Корисні властивості оливок:

Завдяки тому що до складу оливок входить цілий спектр вітамінів і мінералів, які позитивно впливають на стан здоров'я, переоцінити користь оливок важко. Крім позитивного впливу на роботу внутрішніх органів і систем, оливки добре впливають на зовнішній вигляд, а саме на стан шкіри, волосся і нігтів. З цієї причини оливкова олія користується особливою популярністю в косметології.

Користь оливок для шкіри

Насамперед, оливкова олія містить мікроелементи, які захищають шкіру від шкідливого впливу зовнішнього середовища, уповільнюють процес старіння шкіри, надають їй еластичність і пружність. Косметологи рекомендують використовувати косметичні засоби, до складу яких входить оливкова олія влітку, так як вона допомагає запобігти шкідливому впливу ультрафіолетових променів.

Навіть найпростіша маска, приготовлена в домашніх умовах, матиме відчутний позитивний ефект на стан шкіри. Для приготування маски достатньо змішати оливкову олію з соком лимона (в рівних пропорціях) і нанести на очищену шкіру обличчя, шиї та зони декольте на 15-20 хвилин. Таку маску необхідно робити два рази на тиждень і вже через пару тижнів, ефект омолодження буде очевидним.

Користь оливок для волосся

Ще в Стародавньому Римі помітили, якщо регулярно наносити на волосся теплу оливкову олію, вони стають більш густими, здоровими, блискучими, їх ріст прискорюється. Найбільш ефективними вважаються маски для волосся, які можна приготувати вдома, тим більше, це зробити дуже просто.

Найпростіша маска для волосся - це підігріта до температури тіла оливкова олія, яку слід наносити на волосся, починаючи від коренів і до самих кінчиків. Після чого ретельно втерти в шкіру голови круговими рухами, надіти на голову поліетиленовий пакет і укутати рушниклм на сорок хвилин. Змивати маску слід теплою водою з лимонним соком без використання шампуню. Щоб підвищити ефективність від маски, для сухого волосся її необхідно робити через день протягом місяця, для нормального і жирного - два рази в тиждень.

Користь оливок для нігтів

Не менш корисна оливкова олія для нігтів, так як завдяки своєму унікальному складу вона допомагає повністю позбутися від ламкості нігтів за два-три тижні. Достатньо один-два рази на день наносити на нігтьову пластину теплу оливкову олію і залишати на двадцять хвилин. Для посилення ефекту в оливкову олію можна додавати інші інгредієнти - ефірні масла, мед, молоко, сік лимона.

Шкідливі властивості оливок

Незважаючи на те, що оливки володіють великою кількістю корисних властивостей. Існують і деякі протипоказання до вживання в їжу і застосування оливок і оливкової олії.

Найголовніший мінус оливок - це їх висока калорійність, завдяки високому вмісту масла, тому не слід зловживати цим продуктом людям з надмірною вагою.

Оливкову олію не слід розігрівати, тобто не бажано готувати гарячі страви на ній, так як вона втрачає свої корисні властивості. Оптимально оливкову олію використовувати для заправки салатів.

Не варто комбінувати оливки або оливкову олію з молочними і кисломолочними продуктами. В той день, коли ви плануєте вживати в їжу кефір, молоко та інші молочні продукти, виключіть з меню оливки.

Категорично не слід вживати в їжу оливки людям, які страждають холециститом, оскільки вони володіють сильним жовчогінним ефектом.

Алергікам також слід з обережністю ставитися до оливок. Але алергічна реакція може бути не на самі оливки, а на маринад, до складу якого входять консерванти. Алергікам бажано вживати в їжу оливкову олію, замість маринованих оливок.

Джерело: euromd.com.ua