У Рівненській області тривають роботи щодо встановлення меж Національного природного парку “Дермансько-Острозький”, розташованого на території Здолбунівського та Острозького районів. Про це повідомляє Головне управління Держземагентства у Рівненській області.

На сьогодні відповідним розпорядженням Рівне нської обласної державної адміністрації надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою з організації та встановлення меж території природно-заповідного фонду НПП “Дермансько-Острозький” загальною площею 3800,7 гектара.

Національний природний парк “Дермансько-Острозький” був створений Указом Президента України від 11 грудня 2009 року для збереження цінних природних територій та історико-культурних об’єктів. Тут зростають 47 видів рослин і знайшли пристанок 19 видів тварин, занесених до Червоної книги України, повідомляє землевпорядна служба області. Загальна площа природного парку становить 5448,3 га, у тому числі 1647,6 га із вилученням земельних ділянок у землекористувачів і 3800,7 га – без вилучення.

Крім того, за повідомленням землевпорядної служби, тривають роботи з розроблення проектів землеустрою щодо встановлення меж двох гідрологічних пам’яток природи місцевого значення – “Джерело Безодня” площею 12 га та “Дорогобузькі джерела” площею 8,7 гектара.

Дані об’єкти природно-заповідного фонду були створені у 2005 році у Гощанському районі Рівне нщини на території відповідно Бугринської і Горбаківської сільських рад. Особливістю, зокрема, гідрологічного заказника “Дорогобузькі джерела”, що знаходиться у західних околицях села Дорогобуж, є наявність декількох джерел, аналіз гідрохімічного складу яких свідчить про їх високу якість. Заказник створений саме для збереження цих джерел.

Також, за даними Головного управління Держземагентства у Рівне нській області, уже розроблено і передано на погодження до місцевих органів влади проект землеустрою щодо встановлення меж ще одного заказника місцевого значення – “Заплава річки Стир”. Об’єкт природно-заповідного фонду площею 200 га знаходиться на території Ярославицької сільської ради Млинівського району.

На сьогодні погоджується також проект щодо встановлення меж заповідного урочища “Бармаківське” площею 22,4 га на території Великожитинської сільської ради. Заповідне урочище “Бармаківське” створене як ентомологічний заказник у 1983 році для збереження і відтворення особливо цінних в науковому відношенні, а також рідкісних видів комах та їх популяцій. Найбільш цінною частиною заказника є ділянка із степовою рослинністю.

У процесі погодження знаходиться також проект щодо встановлення меж Городоцького парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення площею 8 га у селі Городок, розташованих у Рівне нському районі. Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва розташований на невеличкому острові у заплаві річки Устя. Це старовинний пейзажний парк кінця XVIII століття, у колекції якого понад 20 видів дерев та чагарників, серед них 350- річний дуб, 200-річні ясени та липи, віковічні гіркокаштани, граби та клени, а також молодші екземпляри ялини європейської, клена гостролистого, берези, горіха грецького, туї, кущі бузку та форзиції.

Як повідомлялося раніше, на території Рівне нщини на сьогодні вже встановлено межі 53 об’єктів природно-заповідного фонду. Серед них 3 об’єкти – загальнодержавного та 50 об’єктів – місцевого значення.

Про це повідомляє прес-служба Держземагентства України