Не можна сказати, що гемантус - велика рідкість на підвіконнях у квітникарів, просто мало хто знає його справжню назву і називають його по-простонародному - «слонове вухо» або «оленячий язик».

Буває ця рослина двох видів, одні - вічнозелені, і другі - з яскраво вираженим періодом спокою, їх теж можна вирощувати в квартирі, але підтримувати необхідну температуру протягом усього року для цього виду досить таки складно. Гемантус найчастіше цвіте яскраво червоним кольором, але зустрічаються представники і з білосніжними квітами.



pic

Місце розташування 

Залежно від виду ця рослина потребує різного освітлення. Якщо ви вирішили виростити в домашніх умовах вічнозелений гемантус, то йому підійде як півтінь, так і сонячне місце, але без прямих променів. Ті, хто вибрав для домашнього квітникарства гемантус з яскраво вираженим періодом спокою, повинні знайти в квартирі місце з великою кількістю розсіяного світла. А от у період з жовтня по березень ємність з коренем цієї рослини краще і зовсім заховати в темне прохолодне місце. Особливо гостра потреба даної рослини в сонячному світлі настає в момент цвітіння, тому навіть якщо раніше гемантус знаходився в півтіні, переставте його в більш відкрите місце на період формування бутонів та цвітіння.

Оптимальний полив

Гемантус полюбляє рясний полив у спекотну пору року, помірний - навесні і восени, і мінімальний - взимку. Звичайно, все залежить від температури в приміщенні: якщо навесні або восени температура в приміщенні вище +22-23 градусів, то полив повинен бути таким, як влітку. Не забувайте, що гемантус - цибулинна рослина, а це означає, що надлишок вологи може призвести до загнивання цибулини. Щоб не допустити загибелі рослини, слід після кожного поливу зливати всю зайву воду з піддону. Звертайте увагу на якість води, вона повинна бути м'якою і відстояною, гемантус, як і всі цибулинні, дуже погано реагує на жорстку воду з усілякими домішками.



pic

Температура і вологість

Оптимальна температура для гемантуса в літній період +21-25, але завдяки тому, що рослина дуже швидко адаптується під зовнішнє середовище, то навіть при температурі вище +26 градусів гемантус стійко переносить некомфортні умови. Залежно від виду гемантус або «йде в сплячку», або радує своїх власників зеленим листям. У першому випадку температура повинна бути +12-14 градусів, а для вічнозелених різновидів підійде стандартна температура в квартирах в період опалювального сезону +21-25 градусів. Якщо ваш гемантус не може зацвісти, спробуйте його переставити в прохолодне місце на 3-4 тижні, а після цього повернути в теплу кімнату. Рівень вологості в кімнаті, де перебуває рослина, абсолютно неважливий, гемантусу буде достатньо протирання листя вологою ганчіркою і свіжого повітря. Чим частіше ви будете провітрювати кімнату, в якій знаходиться рослина, тим краще.

Підживлення

Підгодовувати рослину потрібно виключно в період бутонізації та цвітіння, робити це слід раз на 3-4 тижні. Добрива можуть бути комплексними мінеральними або органічними, завдання і перших, і других - допомогти рослині цвісти як можна довше.

 

pic

Пересадка

Пересаджують гемантус в середньому раз на 2-3 роки, для цих цілей вибирають неглибокий широкий горщик, купують універсальний грунт для кімнатних рослин і першим шаром в ємність викладають дренаж, для цих цілей найчастіше використовують керамзит. При пересадці слід дуже акуратно витягувати цибулину зі старого горщика, будь-які ушкодження проходять у рослини дуже довго. Як тільки рослина посаджена в нову ємність, не забудьте її рясно полити і злити всю зайву воду з піддону.



pic

Розмноження

Як і всі цибулинні, гемантус розмножують дочірніми цибулинами, робити це найзручніше при пересадці. Цибулинка відділяється від основної частини і висаджується як самостійна рослина. Для початку її потрібно висаджувати в маленьку ємність і поливати зовсім трошки, не допускаючи заливання грунту. Не дивуйтеся, якщо спочатку рослина не буде квітнути, молодому гемантусу необхідно 4-5 років на дозрівання для цвітіння.

Зовсім рідко квітникарі розмножують гемантус насінням, по-перше, це досить трудомісткий процес, а по-друге, у них досить швидко втрачається схожість. Але, якщо ви налаштовані виростити гемантус з насіння, то слід запастися міні-тепличкою і контейнерами з торфом, вони допоможуть при регулярному поливі виростити розсаду.