З усіх овочів - це найніжніша культура, що зростає у нас. Сьогодні цей теплолюбний овоч із успіхом вирощується на наших дачних ділянках, головне тільки знати, коли і як саджати баклажани на розсаду і що з нею потім робити. Але є одне «але»: розсада баклажанів - особливо повільно зростаюча.

Головна умова для успішного вирощування - тепло, причому протягом всієї вегетації. Звичайно ж, можна посіяти насіння прямо у відкритий ґрунт, але краще вирощувати баклажани розсадним способом. Це дозволить значно прискорити початок плодоносіння та підвищити врожайність.

Насіння перед посівом, якщо буде потреба, потрібно протравити. Для цього на 20 хвилин помістіть його у нагріту до 50°С воду. Краще розсада буде рости в живильній суміші, яку готують із дернового ґрунту (5-6 частин), перегною (3-4 частини) і піску (1 частина). Часто до неї додають суміш: 5 г азотних, 20 г фосфорних і 10 г калійних добрив на відро. Але можна купити пакети якісного ґрунту для вирощування квітів і додати замочений у воді кокосовий субстрат, потім все ретельно перемішати й додати достатню кількість води для утворення однорідної тістоподібної маси.



pic

Щоб розсада виросла здоровою і принесла згодом гарний урожай, місце, де її будуть вирощувати, має бути теплим і світлим. Якщо ви розсаду вирішили розташувати у будинку на підвіконні, то краще підійдуть вікна з південного та східного боку, менше - із західного. І, звичайно ж, при недоліку світла необхідно зробити підсвічування. Довжина світлового дня має складати 13-14 годин, включаючи природне освітлення. Як джерело освітлення застосовують люмінесцентні лампи денного світла.

Варто нагадати: баклажан гірше помідора витримує пересаджування. А якщо ви посадили розсаду в ящики, пересаджуйте обережно, щоб не ушкодити корені. Не допускайте згущення, пікіруйте рослини (пересаджуючи в горщики) з появою першого справжнього листка. Найкраще для розсади підходять торфоперегнійні горщики або тара з-під молокопродуктів. Але, не забудьте зробити отвір у дні кожної посадкової ємкості для відводу зайвої води. Потім у кожну ємкість висійте одне насіння на глибину 1,5 см.



pic

Через 8-12 днів після посіву мають з'явитися сходи. До появи перших сходів температура повітря має бути не менше 22-24°С. Якщо температура нижче 20°С, баклажани можуть взагалі не зійти. А після появи сходів розсаду потрібно негайно помістити у найясніше й відносно прохолодне місце. У перші 3-4 дні бажано підтримувати 17-20°С вдень і до 12°С - уночі. Далі денну температуру можна поступово підвищити до 25-27°С, а нічну - до 15-18°С. Таке регулювання виконується простим пересуванням ящика з розсадою або провітрюванням. Потім необхідно температуру поступово зменшити до 17-18°С, інакше сіянці витягнуться, будуть нитковидними, зі слабким корінням.

І ґрунт у розсаднику не повинен пересихати. А коли з'являться справжні листочки, підживіть рослини.

pic

Підживлення: 120 г суперфосфату, 30 г калійної солі і 50 г сечовини, розчиніть у 10 л води. Цей об'єм витрачайте на 2 кв. метри площі розсадника.

Оптимальний вік розсади фахівцями визначається у 60-70 днів. Ця рекомендація заснована на тому, що при більш ранніх строках посіву розсада переростає і буде погано приживатися. З такими висновками не всі згодні - можна сіяти й раніше. Адже при правильному вирощуванні розсади в горщиках, з яких при висадженні в ґрунт вона виймається без порушення земляної грудки, рослини навіть із зав'яззю приживаються нормально, і зав'язь не відпадає. Перевага ж більш раннього посіву в тому, що 60-70-денна розсада має тільки бутони, а 80-90-денна - квіти та навіть (у випадку скоростиглих сортів) зав'язь. Таким чином, за рахунок продовження періоду вегетації значно наблизиться час плодоносіння та збільшиться врожай.

Читайте також: Секрети вирощування баклажанів

Джерела: www.u-lekar.ru, www.supersadovnik.ru, chudo-ogorod.ru, domovyk.com