Щоб їжа приносила задоволення, вона повинна бути не тільки свіжою і смачною. Не менш важлива і правильна температура страви. Як же підібрати оптимальний градус для малюка? Малюк звикає до теплої їжі з перших хвилин життя, і хоча температура грудного молока всього 36-37°С, така позначка для новонародженого найбільш фізіологічна. Але починаючи з того моменту, коли в раціон крихітки вводиться прикорм, планку можна підвищувати або знижувати.

Тепла їжа не тільки заряджає приємними відчуттями, але і забезпечує комфорт під час і після трапези. Вона не подразнює слизову шлунково-кишкового тракту, забезпечує його злагоджену роботу, сприяє виробленню травних ферментів. Всі ці корисні властивості в кінцевому рахунку покращують засвоєння їжі. Максимальна температура дитячого підігрітого страви не повинна перевищувати 50-60°С. Якщо їжа буде гаряча, дитина інстинктивно відмовиться її їсти, а якщо вирішить спробувати, перша ложка може викликати переляк і навіть опік слизової оболонки. І в тому і в іншому випадку у дитини зіпсується апетит, вона заплаче, і трапеза на цьому закінчиться. З гарячою стравою у неї можуть закріпитися негативні асоціації, і наступного разу вмовити її покуштувати їжу з ложки, можливо, буде непросто. Кисломолочні продукти, призначені для малюка, не варто тримати поза холодильником довше години.

Уникнути форс-мажорів допоможе простий експеримент: перед подачею покладіть невеликий шматочок собі на зап'ясті. Якщо вам не гаряче, значить, крихті теж не буде. Хоча тепла їжа найбільш фізіологічна і для дорослого, і для маленької людини, підігрівати потрібно далеко не всі страви та напої. У розігріві потребує передусім ситна їжа: перші та другі страви (супи, м'ясо, риба, гарніри), а також каші. У теплому вигляді вони засвоюються найкраще. А каші їсти теплими ще й приємніше: при низьких температурах за високого вмісту крохмалю вони набувають неприємну консистенцію. Овочеві страви теж здаються смачніше в розігрітому вигляді. Всі інші страви та напої малюку можна давати кімнатної температури.