Застуда, на жаль, інтернаціональна, тому жителі всього світу, навіть там, де зима схожа на наше літо, також хворіють на застуду, страждають від нежитю і кашляють. І всі намагаються впоратися з застудою по-своєму.

- В Англії з давніх часів популярний такий напій від застуди: свіже темне пиво (2 пляшки) нагрівають, додають в нього щіпку кориці, 3-4 гвоздики, трохи лимонної цедри, 3 яєчних жовтки і 2-5 столових ложки цукру. Масу збивають до піни, ставлять на вогонь і варять до загусання, але не кип'ятять. П'ють цей напій кілька разів на день по 1-1,5 склянки на ніч. Цей напій викликає сильне потовиділення, після чого застуда проходить.

- У Франції загальновизнаним засобом лікування застуди та кашлю вважається гаряча вода із соком лимона і цукром. П'ють її у великій кількості, «вимиваючи» інфекцію з організму.

- Жителі Німеччини, ледь захворівши, відразу ж сідають на «простудних» дієту, виключаючи важку важко перетравлювати їжу і воліють молочні продукти, овочі та фрукти.

- У Фінляндії будь-які проблеми зі здоров'ям вирішують в лазні за чашкою потогінного чаю. У звичайний чорний чай додають ягоди малини, смородини, брусниці, журавлини, ірги. Або заварюють різні трави: липовий цвіт, м'яту, листя чорної смородини, вишні та ін. Відмінний протизастудний чай роблять, змішуючи лист евкаліпта, корінь валеріани, плоди шипшини, квітки ромашки, кукурудзяні рильця, материнку, м'яту, мати-й-мачуху (в пропорції 1:2:3:4:4:5:5:6). Заварюють 2 чайні ложки збору на склянку окропу і п'ють лікувальний чай кілька разів на день у великій кількості.

- У Мексиці переконані, що найефективніший засіб від кашлю, нежитю і болю в горлі - червоний стручковий перець. Він зменшує утворення слизу, розширює бронхи, володіє терпкими і протимікробними властивостями. При перших ознаках застуди мексиканець висипає на язик чверть чайної ложки меленого червоного перцю (але не на корінь язика, де зосереджені смакові рецептори) і відразу ж запиває прохолодною водою.

- Жителі Ямайки для лікування застуди п'ють відвар запашного перцю.

- А на Тайвані покладаються на противірусні властивості гострого соусу «каррі».

- В Японії проти застуди використовують зелений чай, який п'ють по 8-10 чашок в день. Цей цілющий напій багатий катехинами - особливими речовинами, що володіють противірусною активністю.

- У США при перших ознаках нездужання приймають яблучний лимонад: розмішують у склянці окропу 1-2 столові ложки яблучного оцту і стільки ж меду, і п'ють в гарячому вигляді перед сном. Інший популярний засіб - коктейль з м'ятного настою, лимонного соку, меду та часнику: заливають чайну ложку м'яти перцевої склянкою окропу, варять 3-5 хвилин на повільному вогні, настоюють 10 хвилин, проціджують і додають чайну ложку меду. Потім дрібно нарізають і розтирають зубчик часнику, додають до нього чверть невеликого лимона і змішують з м'ятним настоєм. П'ють гарячий коктейль перед сном, а вранці від застуди не залишається і сліду.

- У монастирі Святого Афона в Греції для лікування застуди ченці використовували особливу мікстуру з меду, алое і церковного вина - кагору. Для цих цілей брали рослини, яким не менше 3-5 років, поливали їх декілька днів. Потім зрізали нижні найширші листя, промивали їх і віджимали сік. Цей сік змішували з медом і кагором (у пропорції 1:2:3), ставили у прохолодне місце на 3-4 дні. Приймали мікстуру по 1 столовій ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їжі.

- В Індії багато поколінь індусів рятуються від застуди імбирним чаєм: 1 столова ложка натертого імбиру і 1 столова ложка меду на 1 склянку окропу. Сюди ж можна додати корицю, кардамон, гвоздику. Пити це зілля важкувато, але застуду знімає швидко.

Джерело: health.wild-mistress.ru