Сніг - найкращий захист для коріння дерев і чагарників у зимовий час. Навіть 5-10 сантиметрів снігової «ковдри» можуть врятувати кореневу систему дерева від 20-градусного морозу. Як затримати сніг на ділянці і яку товщину снігу необхідно підтримувати для ефективного захисту дерев від морозу?

Навесні талий сніг забезпечить садові культури і дерева необхідною кількістю вологи. На жаль, далеко не завжди виходить, щоб всю зиму сніговий покрив був необхідної товщини і рівномірно розподілявся по всьому саду. Саме з цієї причини досвідчені дачники стежать за рівнем снігу в саду і при необхідності звертаються до снігозатримання для того, щоб у сильні морози дерева не залишилися без укриття.

Коли необхідно починати утримувати сніг

Снігозатримування потрібно починати при перших же загрозі настання дуже низьких температур, якщо сніг у саду має недостатню товщину для ефективного захисту кореневої системи рослин від морозів. Особливу увагу слід приділити молодим, чутливим до несприятливих умов, плодовим деревам, саме про них слід подбати в першу чергу. На самому початку зими кора нижньої частини стовбура молодих дерев не володіє достатньою морозостійкістю, тому садівники намагаються вкрити їх снігом якомога раніше до настання сильних морозів, а потім протягом зими нарощують висоту і діаметр снігового укриття до потрібних розмірів. Розмір снігового укриття навколо дерева повинен відповідати проекції його крони. Для утеплення снігом штамбів дерев не використовуйте сніг зібраний в радіусі їх крон. Коріння дорослих дерев розташовуються в радіусі кількох метрів від основи дерева, при цьому найвіддаленіші тонкі і сприйнятливі до морозу корінці розташовуються біля самої поверхні. Зібравши сніг для захисту штамба безпосередньо біля дерева, ви ризикуєте «оголити» і підморожувати його коріння. Для цих цілей краще використовувати сніг, зібраний на доріжках, у городі чи будь-якому іншому місці, де немає посадок.

Яку товщину снігового покриву необхідно підтримувати

Різні садові культури потребують певної товщини снігового покриву, так як для деяких рослин надлишок снігу може бути шкідливим. Наприклад, суниця добре зимує, якщо її рано вкрити снігом, але при цьому шар снігу повинен бути не товще 70-80 сантиметрів, інакше вона може випріти. З іншого боку, малина високих заметів не боїться і навіть при товщині снігового покриву 100 сантиметрів і більше її бруньки й стебла випрівають вкрай рідко. Високі снігові замети можуть призвести до випрівання вишні, чорноплідної горобини, сливи, для них шар снігу не повинен перевищувати 100-130 сантиметрів. Кущі агрусу і смородини можна вкривати снігом повністю. В цілому, прийнято вважати, що кожен сантиметр пухкого снігу підвищує температуру на поверхні грунту на 2-3 °С, тому при товщині снігового покриву в 25-30 сантиметрів для більшості рослин морози вже не будуть представляти небезпеки.

Як утримувати сніг на ділянці

Розглянемо способи затримання снігу в саду на ділянках, де посаджені квіти або плодові дерева і чагарники, які потребують захисту від морозів. Потрібно зауважити, що у вітряні дні з одного квадратного метра поверхні снігу випаровується приблизно 5-10% його обсягу. Тому замети потрібно захистити від вітру.

Традиційний спосіб затримання снігу - використання загороджень. Це можуть бути щити і різні заслони, які можна змайструвати з підручних матеріалів - стебла кукурудзи, очерету або соняшнику, або більш сучасні матеріали: профнастил або дугоподібно встановлена дрібна пластикова сітка. Розмір щита може варіюватися залежно від площі вашої ділянки і кількості дерев на ньому, але в середньому його висота має бути не менше 1 метра у висоту і кілька метрів завширшки. Кілька таких щитів, встановлених з підвітряного боку в шаховому порядку, забезпечать ефективне сніготримання.

Допоможуть затриманню снігу залишені на зиму зрізані гілки дерев, стебла малини і смородини, неприбрана кукурудза та інші рослини. Правда, в цьому випадку сад втрачає свою привабливість, але повністю прибрана ділянку не дає можливості снігу за щось «зачепитися».

Утримування снігу за допомогою заготовленого з осені соснового гілля - старий перевірений метод. Техніка даного прийому дуже проста: лапник укладають рядами в малосніжне місце. Після того, як його заносить снігом, лапник витягують і розкладають на іншій ділянці.

Перекидання снігу

Якщо зима видалася малосніжною, а морози продовжують міцніти, можна перекинути сніг, який лежить біля будинку, на стоянці і доріжках, у сад або на територію посадок. Якщо ділянка маленька, то це можна зробити вручну за допомогою звичайної лопати для снігу, а на великих площах для цього краще використовувати снігозбирач, який допоможе швидко закидати снігом досить велику площу, але для цього бажано працювати в мороз, коли сніг легкий і пухнастий.