Художній музей (котрий став скандальним нещодавно) був в Рівному дуже давно, коли в місті проживали лише 36 000 громадян.

До 1939 року, перед захопленням міста совєтами, в ньому, зокрема, успішно функціонували 20 банків, і був художній музей в цьому будинку №19 з декорованими класичною ліпниною фасадами, що по вул. С.Петлюри.

Сумніватись в тому, що в його експозиції були вартісні картини, не доводиться, бо німці їх вивезли, коли лишали Рівне . Після війни картини повернули і, чомусь, зберігали в Будинку офіцерів. Рівне нський художник Колосов навіть зробив копію з одного шедевру. Та приїхали росіяни і забрали картини до Ермітажу. Тема ще чекає детального розслідування.

Львівський журналіст вже провів розслідування щодо частини колекції рівненських князів Любомирських, за якою полював бездарний художник Адольф Гітлер (котрого пробував вчити живопису українець Микола Глущенко). Історія з гравюрами Дюрера, які належали нашим князям - захоплюючий детектив.

Художній музей в цьому будинку функціонував до середини шістдесятих. Потім там був краєзнавчий музей.

Рівняни ще пам'ятають дві середньовічні гармати, які прикрашали вхід до будинку. Потім краєзнавчий музей переїхав на вул. Драгоманова, в колишній обком. Десь років 10 тому в будинку планували зробити молодіжний центр, була розроблена навіть проектно-кошторисна документація. Деякий час будинок стояв без вікон і дверей, в ньому шастали безхатьки. Потім раптом його почали швидко і якісно ремонтувати і туди заселились комерційні структури.

Кажуть, що будинок за смішні гроші опинився у власності родини одного з рівненських можновладців.

Коли повернемо місту цей будинок і картини рівненських князів з Ермітажу?

pic

pic

pic