Рівняни, які отримали повістки, мають готуватися не тільки до бойових дій в зоні АТО, а спершу до значних матеріальних витрат. Найдорожче обійдеться бронежилет та шолом. Загальна вартість екіпірування становить кілька тисяч гривень.

«Держава ще від першої мобілізації стверджує, що забезпечує вояків усім необхідним. Проте, зрозуміло, що це зовсім не так, - розповідає волонтерка ДАР Наталя Лозовська. - Держава і справді видає часткове спорядження. Зазвичай це один комплект форми, берци дешеві і боєкомплект. Екіпірованість вояків залежить від підрозділу, в який їх призвали і від активності і чесності тих, хто відповідає у підрозділах за матеріальне забезпечення. Можемо стверджувати лише одне: екіпірування державне - мінімальне. Зазвичай за власний кошт або з волонтерською допомогою солдати отримують бронежилети, шоломи, додатковий комплект форми, теплу форму, теплі берци, светри, балаклави, маскхалати».



pic

Своїми витратами також ділиться Олександр Євтушок, який уже повернувся із зони АТО. Він розповів, що за екіпірування довелося викласти близько 16 тис. грн.

«Каску в інтернеті купував за 200 доларів, бронежилет також в інтернеті за 400 доларів, - розповідає Олександр. - Розгрузка обійшлася в 1500 грн., берци - 1400 грн. Рюкзак та наколінники разом коштують десь 1000 грн, проте наколінники не знадобилися. Термобілизну не купував, волонтери допомогли. Форма, яку видають, зовсім не гріє, а в жару парить, тому довелося купувати свою».