На сьогоднішній день проблема погіршення зору у дітей стоїть дуже гостро і пов’язано це з тим, що сьогодні діти дуже багато часу проводять біля телевізорів і комп’ютерів.

До того ж, сучасні школярі мають досить значиме навантаження на очі, у зв’язку з необхідністю виконання шкільної програми.

Одним з початкових завдань батьків є проведення профілактики порушення зору у дітей. Така профілактика повинна проводитися у вигляді виконання комплексу спеціальних вправ для очей, а також у вигляді досить простих щоденних правил, які повинні дотримуватися як діти, так і дорослі.

Дуже важливо, щоб батьки знали, що порушення зору у дитини може відбуватися через спадковості, при надмірному навантаженні на очі, при поганому освітленні під час роботи, після тривалого перебування за комп’ютером або телевізором та ін.

Дуже важливо регулярно приходити на огляд до офтальмолога. Завжди звертайте увагу на зміни в поведінці малюка. Вас має насторожити, якщо дитина стала часто примружуватися, сильно нахилятися над книгою, сутулиться або скаржитися на головні болі або запаморочення.

З метою профілактики порушення зору у дитини необхідно регулярно проводити тренування м’язів зорового нерва, а також налагодити правильний режим навчання і відпочинку. Запитайте у окуліста під час чергового огляду, які саме вправи для очей може виконувати Ваша дитина для того, щоб тренувати м’яз очного нерва. Завжди стежте за тим, щоб дитина займалася при якісному і достатньому освітленні, але при цьому світло не повинне бути занадто яскравим.

Всім відомо, що робота за комп’ютером робить досить сильне навантаження на очі. Слідкуйте, щоб дитина не проводила за комп’ютером більше 25 хвилин. Крім цього, дуже важливо, щоб відстань між очима і екраном монітора була максимальною.

Не дозволяйте дитині постійно перебувати перед телевізором. Під час читання або письмових вправ змушуйте дитину робити перерви.

Протягом дня і перед сном слід проробляти нескладні вправи, які знімуть напругу і збережуть здоров’я очей.

Сім вправ для очей

1. Горизонтальні рухи очей справа наліво і навпаки.

2. Тепер по вертикалі – максимально вниз, а потім вгору.

3. Рух очей за годинниковою стрілкою, а потім проти.

4. Швидке і інтенсивне замружування і розслаблення очей.

5. Дивимося по діагоналі: перевести очі в правий нижній кут, а потім перевести погляд в верхній лівий. Потім те ж саме в протилежному напрямку.

6. Зводимо очі до носа. Скосите очі до кінчика носа, наскільки це можливо і порахуйте до семи.

7. «Далеко-близько». Підійшовши до вікна, сфокусуйте погляд на близькій і добре видимої деталі, а потім направте погляд удалину, намагаючись розглянути найдальші предмети.

Для кожної вправи потрібно робити п’ять повторень. Це займає не так багато часу, як вам зараз здається, і при цьому принесе значну користь.

Джерела: Мамоведія aptechka.rv.ua