Безкоштовна медицина, як в Україні, так зокрема і у Рівному є лише в Конституції. Тож вже давно укорінилась всім відома практика неофіційних платежів. В одних установах їх називають благодійними внесками, в інших відкрито вимагають плату за певні медичні послуги. В яких випадках це варто вважати корупцією та які зміни необхідно робити вже в системі охорони здоров'я - далі у сюжеті.

Залишаючись виключно на державному фінансуванні медицина зникне, переконує правозахисник у сфері медичного права Євген Новицький. Щоправда, коли в пацієнта вимагають сплатити благодійний внесок, чоловік зазвичай радить не сплачувати його. Однак, завжди нагадує, що варто пам'ятати і про зворотній бік медалі.

Відтак, основним порушником прав пацієнтів у цій ситуації є державний апарат, щоправда під удар потрапляє лікар - говорить правозахисник.

Правозахисник переконує, завдання кожного пацієнта повернути ситуацію у правове поле. Мовчати і терпіти ті самі благодійні внески, які на перший погляд зараз працюють, непотрібно. Необхідно спільними зусиллями медиків і пацієнтів розхитати вже сталу систему, аби влада почула людей, яку медицину вони хочуть. Не вважається корупцією вдячність чи то пак гонорар від пацієнта лікарю за надану допомогу. Натомість, якщо пацієнт нав'язує грошову подяку лікарю то вже вчиняє злочин. Якщо ж лікар вимагає гроші до надання допомоги, або у пацієнта в критичному стані - це корупція. Фахівці припускають, що багато проявів корупції в медицині вдалось би уникнути, якби заробітна плата медиків була відповідною їх праці. Або якби кошти у сфері охорони здоров'я розподілялись інакше. Нині 90-95 відсотків бюджету витрачається на захищені статті, такі як оплата заробітної плати, комунальні послуги, на медикаменти ж залишається зовсім небагато.

Суттєво змінити ситуацію у наші країні зможе страхова медицина, говорять фахівці. Втім, основне врегулювання всіх цих нюансів на законодавчому рівні, що й передбачає медична реформа.