Як відомо помідори в наших широтах вирощуються з розсади, але як правильно виростити розсаду помідорів до висадження її у відкритий ґрунт.

КОЛИ САДЖАТИ ПОМІДОРИ НА РОЗСАДУ

Найпершочерговіше питання - коли саджати або сіяти помідори на розсаду?

Насіння ранніх сортів помидорів висівають починаючи з 20 лютого й по 1 березня, відповідно пікіровку сіянців виконують з 10 березня по 15 березня, а до висадження у відкритий ґрунт молоді рослини будуть готовими з 15 квітня по 1 травня.

Строки посадки для розсади середньостиглих сортів помідорів - починаючи з 1 і по 20 березня, відповідно пікіровку сіянців виконують з 15 березня по 1 квітня, а до висадження у відкритий ґрунт молоді рослини будуть готовими з 1 по 15 травня.

ҐРУНТ ДЛЯ ВИСАДЖЕННЯ

Ґрунт для вирощування розсади повинен бути досить живильним, крім того пухким, добре повітро- і вологопроникним, а так само не ураженим ні хворобами, ні шкідниками.

Не варто використовувати під вирощування розсади готову ґрунтову суміш для горщикових культур. Ґрунтова суміш під розсаду може мати наступний склад (склад приводиться на один 100 грамовий стаканчик) :

- Дернова земля - 20 г, низинний або серединний торф - 75 г, перепрілий гній – 5 г.

- Дернова земля - 50 г, перепрілий компост - 45 г, перепрілий гній - 5 г.

- Низинний торф - 75 г, перепрілий компост - 20 г, коров’як - 5 г.

Як тільки ви визначилися зі складом ґрунтової суміші, її необхідно прокалити у духовій шафі, для того щоб уникнути поразки молодої розсади хворобами та шкідниками.

ЄМКОСТІ ПІД ПОСАДКУ

Найкращими ємкостями для посіву розсади вважаються пластикові контейнери , але через брак таких можна скористатися тим що є під рукою, підійдуть пластикові стаканчики та не потрібні чашки, пластикові пляшки з відрізаним верхом і т.п. Основною вимогою для ємкостей під розсаду є наявність дренажних отворів і дренажу на дні кожної ємкості. Це необхідно для того, щоб зайва вода стікала і не було перезволоження ґрунту. Самі ємкості встановлюють у піддони, що не протікають.

ПОСАДКА ПОМІДОРІВ НА РОЗСАДУ

Посів як правило виконують сухим насінням, але можна й попередньо проростити насіння. Ємкості наповнюють субстратом десь за добу до посіву і гарненько його воложать, коли зайва вода стече в піддон, її обов'язково зливають. Насіння розкладають рядками і присипають тонким шаром субстрату. Відстань між насінням повинна бути від 1 до 2 см, а глибина закладення не більше 0,5-1 см. Потім виконують полив шляхом обприскування. Для кращого проростання насіння ємкість можна накрити целофановим пакетом, спорудивши як би міні парничок. Періодично парничок потрібно провітрювати, а як тільки з'являться сходи час провітрювання потрібно поступово збільшувати і через 3-4 дні плівку зовсім прибрати.

ТЕМПЕРАТУРНИЙ РЕЖИМ І ОСВІТЛЕННЯ

Після посіву і до проростання насіння температуру потрібно підтримувати на рівні 23-25°С, освітленість у цей період не повинна бути занадто інтенсивною. Як тільки насіння проросло і з'явилися сходи температуру поступово знижують до 14-18°С, і поліпшують освітлення сіянців. якщо сіянці починають витягатися, то можна тимчасово знизити температуру до 10°С. Ємкості з розсадою потрібно раз на два-три дні повертати, щоб сіянці не виросли однобокими.

ПОЛИВ

Подальший полив здійснюють за допомогою обприскувача, щоб не розмивалася земля і не оголювалося коріння. Добре підійде для цієї мети обприскувач, що дає тонкі струмені.

ПІКІРОВКА

У фазі двох справжніх листочків сіянці готові до пікіровки. Найкращими ємкостями для пікіровки розсади вважаються торф'яні або паперові стаканчики, тому що пересаджувати готові кущики в ґрунт можна безпосередньо в них. І папір і торф у землі розкиснуть і не перешкодять подальшому росту кущів. Через брак таких беруть звичайні горщики для розсади.

Пікіровку сіянців найкраще виконувати в рукавичках, щоб не ушкодити ніжні рослини. Не забудьте полити після пересадження. Після пікіровки рослини потрібно витримати пару днів при температурі 9-11°С, потім температуру підвищують до 14-18°С.

ЗАГАРТОВУВАННЯ РОЗСАДИ

Загартовування розсади потрібно починати за 10-15 днів до висадження в ґрунт, для цього температуру повітря поступово знижують до 6-10°С, а за 2-3 дні до висадження доводять до рівня зовнішньої температури. Так само рослинам необхідне загартування сонячним світлом, для цього рослини поступово привчають до сонячного світла починаючи з 15 хв. на день.

Джерело: .miysvit.com.ua, domovyk.com, agronomist.in.ua