На відміну від багатьох інших рослин ця квітка може бути прикрасою в квартирі незалежно від сезону, взимку - не відвести очей від її квітів, а влітку краса вазона в насиченому зеленому листі.

Клівія досить вимоглива по догляду, але якщо знати основні правила догляду за нею, то вона буде радувати вас своїм зовнішнім виглядом протягом року.

Підходяще місце

Особливість клівії в тому, що догляд за нею залежить від пори року та інтенсивності росту рослини, так під час цвітіння квітка потребує більшої кількості світла, рясного поливу і постійного підживлення. Коли рослина не цвіте, а відпочиває і набирається сил, кількість сонячних променів для неї багато не потрібно. У такий період горщик можна навіть поставити у півтінь. Головне, щоб на обраному місці на рослину потрапляло тільки розсіяне світло, а не прямі сонячні промені, адже останні можуть бути причиною опіків. У зимовий період, як правило у січні-лютому, клівія починає цвісти. Під час цвітіння рослина потребує більшої кількості сонячних променів і стає чутливою до холодних потоків повітря, тому горщик із квіткою краще подалі ховати від протягів.



pic

Оптимальний полив

Поливати клівію слід дуже акуратно, оскільки надмірна волога згубна для даної рослини. А ось періоди посухи квітка переносить спокійно. У спекотну пору поливати потрібно раз на два дні, якщо температура помірна, то достатньо одного поливу на тиждень, а на період відпочинку, коли температура може бути знижена до 14 градусів, рослину можна не поливати взагалі. Як тільки у рослини з'являтися бутони, кількість води для поливу слід збільшити. Поливати потрібно виключно м'якою водою, для цього воду з-під крана кип'ятять або відстоюють, якщо процедура планується ввечері, то набрати воду в ємність слід ще вранці.

Температура і вологість

Два даних параметра можуть значно відрізнятися в залежності від того, в якій фазі перебуває рослина. У момент активного росту оптимальна температура для клівії варіюється від 20 до 22 градусів, а ось час відпочинку краще переноситься квіткою в приміщенні, охолодженому до 14 градусів. Клівія абсолютно спокійно переносить сухість повітря і не вимагає регулярних обприскувань з пульверизатора. Якщо листя припало пилом, то їх можна протерти вологою ганчіркою або намазати спеціальною рідиною, яка продається в квіткових магазинах, для блиску листя кімнатних рослин.



pic

Підживлення

Вносити добрива потрібно тільки в період активного росту і цвітіння, як тільки квітка перейде у фазу відпочинку про підгодівлі можна забути. Клівія не вимагає якихось особливих добрив, підійдуть комплексні добрива для квітучих кімнатних рослин. Досить буде проводити процедуру підживлення раз на два тижні, цього буде вистачати рослині і для активного зростання, і для рясного цвітіння.

Пересадка

У клівії дуже ніжна коренева система, яка повільно і погано відновлюється, тому при неправильній пересадці можна ненароком пошкодити коріння. Як і для інших квітів з настільки ніжними корінням, клівії більше підійде перевалка рослини. Для цього потрібно придбати новий горщик, який трохи більше попереднього, і ґрунтову суміш. Рослина з грудкою землі акуратно витягується зі старої ємності і переміщається в нову, а весь вільний простір засипається новою землею. Також кожні два роки бажано оновлювати верхній шар землі, робити це краще всього в період після цвітіння, перед підготовкою до відпочинку.



pic

Способи розмноження в квартирних умовах

Розмноження насінням є найпоширенішим, адже його можна без проблем знайти в будь-якому квітковому магазині, але якщо є час і бажання, то насіння можна отримати і в домашніх умовах, для цього достатньо опилити клівію в період цвітіння. Насіння перед посадкою слід розмочити у воді, після чого його висаджують в контейнери і накривають поліетиленовою плівкою або склом для створення тепличних умов. Через місяць-півтора з'являються перші сходи і рослина починає активно рости, через два місяці його можна пересаджувати окремо.

Крім розмноження насінням, клівія розмножується також вегетативно. Цей метод використовують найчастіше при пересадці рослини, якщо серед кореневища вдалося виявити нових діток, які висаджуються окремо, на самому початку їм необхідна температура трохи вище, щоб рослина швидше прижилася.