Кисла їжа і напої впливають на колір зубної емалі, як і продукти харчування темного кольору. Той, хто хоче зберегти білизну зубів, має взяти за звичку полоскату ротову порожнину після вживання таких продуктів.

Публікуємо 10 продуктів харчування і напоїв, вживання яких може призвести до пігментації емалі зубів, а також 6 секретів, як зберегти білосніжну посмішку.

1. Червоне або біле вино

Не лише червоне, як очікується, а й біле вино може спричинити пожовтіння емалі зубів. Причина в тому, що вони обидва містять дубильні речовини, жовті та коричневі поліфеноли, які є шкідливими для зубної емалі.

2. Кава

Найбільший ворог блискучої посмішки, якщо ви — кавоман, і не можете відмовитись від духмяного напою, компромісом може стати додавання до кави молока.

3. чай

Міцний чорний чай впливає на зуби так само, як і кава. Експерти радять робити свій вибір на користь трав’яних і зелених чаїв.

4. Бальзамічний оцет

Темна заправка, яка, безумовно, фарбує зуби. Проте, салати, з якими його зазвичай вживають зменшують його негативний вплив.

5. Каррі

Чудовий смак! Яскравий колір! Але, саме такого яскравого відтінку жовтого будуть ваші зуби, якщо ви вживатимете цю екзотичну спецію надто часто.

6. Томатний соус

Хто може втриматись від насиченого смаку томатного соусу? Якщо ви їсте його навіть просто з хлібом, з часом ваші зуби потемніють, адже томатний соус дуже кислий для них.

7. Ягоди

Малина, ожина, і чорниця — це вітаміни та поживні речовини. Не кажучи вже про надзвичайний смак. Проте, з ними також варто бути обережними: зуби не люблять кислих і яскравих смаколиків.

8. Кола і газовані напої

Всі люблять випити холодної «шипучки» в спекотний літній полудень. Але, варто пам’ятати, що дуже холодні та дуже гарячі напої погано впливають на емаль зубів. Вона стає більш пористою і менш білою.

9. Соєвий соус

У шанувальників східної кухні два шляхи — або купувати соєві соуси натурального походження, які зараз дуже дорогі, або на вибір: попрощатися з білими зубами, або улюбленою кухнею.

10. Буряк

Буряк дуже корисний. Його темно-червоний колір забарвлює зуби, тому варто завжди чистити зуби після його вживання.

6 простих способів відбілити зуби

1. Чистіть зуби відразу?

Чому тут знак питання? Причина в тому, що після споживання всіх цих кислотних і дуже яскравих продукти, вказаних вище, зубна емаль стає м’якше і енергійна чистка зубною щіткою може її пошкодити. Експерти кажуть, що краще почекати близько півгодини, перш ніж чистити зуби.

2. Не забувайте про свій язик

На язику після їжі може залишитись пігмент, який може перейти на зуби. Регулярно перевіряйте свій язик після вживання яскравих продуктів і чистіть його за потреби.

3. Використовуйте яблучний оцет (ACV)

Для відбілювання емалі можна полоскати зуби яблучним оцтом. Але, робити це варто обережно, оскільки оцет сам по собі може пошкодити емаль.

4. Яблука, селера, цвітна капуста — чудовий «миючий засіб»

Після вживання продуктів, що впливають на емаль можна з’їсти яблуко, грушу, селеру тощо. Тут «два в одному» — і зубна щітка і «миючий засіб». Недарма англійці мають приказку «one apple a day keeps doctor away».

5. Пийте воду після того, як поласували цитрусовими

Коли ви вживаєте апельсини або інші цитрусові, спробуйте полоскати рот водою відразу ж після їжі. Це захистить вашу емаль від зайвої кислоти.

6. Вчасно відвідуйте стоматолога

Зубні відкладення та зубний камінь допоможе вам зчистити стоматолог. Важливо відвідувати лікаря регулярно, кожні шість місяців, щоб мати білосніжну посмішку і здорові зуби.

Джерело: Соцпортал