Часто зубний біль виникає несподівано і застає нас безпорадними і непідготовленими. Виникає зубний біль через зміни тканин зуба і навколозубних тканин, при виникненні запальних захворювань окістя, щелеп або м'яких тканин, які оточують щелепу, а також при невралгіях трійчастого нерва.

Зубний біль може бути викликаний різними причинами: карієсом, пульпітом, пухлиною щелепно-лицьової ділянки, періодонтитом. У разі зубного болю треба обов'язково звернутися до лікаря. До візиту лікаря, спробуйте зняти зубний біль самостійно.

Основна роль в лікуванні зубного болю належить лікареві-стоматологові, але як швидку допомогу при зубному болі можна використовувати лікарські властивості рослин. Адже коли виникає сильний зубний біль, не завжди є можливість звернутися до лікаря. І ось тоді часто під рукою виявляється домашній народний засіб, який і позбавить від нестерпного болю.

Пропонуємо народні засоби від зубного болю. Всі народні засоби засновані на застосуванні лікарських рослин і продуктів, які допомагають позбавитися від болю.

Народні засоби від зубного болю

Прополоскати рот розведенням винним або яблучним оцтом.

Потримати в роті столову ложку звіробійного масла.

Скибочка свинячого сала, свіжого або солоного, заздалегідь зчистивши сіль, покласти на хворий зуб між яснами і щокою. Тримати хвилин 15–20, за цей час біль утихне.

Пожувати свіжі квітки ду­шиці або потримати їх в роті 5 хвилин.

Тримати в роті шматочки си­рих коренеплодів буряка червоного.

Втирати в ясна натертий хрін.

Жувати листя валеріани лікарської або щавлю кінсь­кого.

Між щокою і яснами, на хворе місце, покласти шматочок свіжого сала хвилини на 15-20.

Залити 500 мл горілки 50 г березових бруньок, настояти 10 днів. Змочити ватку в отриманій настоянці і півложити її на хворий зуб.

До хворого зуба можна прикладати шматочки сирого буряка, лист кінського щавлю або корінець подорожника.

1 ст. л. шавлії заварити склянкою кип'ятку, дати настоятись 1 год, приймати 3 рази на день по 1 ст. л. Цим розчином можна полоскати рот для зміцнення ясен і зубів.

Якщо у Вас зубний біль, узяти невелику цибулину, не знімаючи шкірку, відрізати від неї одну четвертую частину і поло­жити відрізаною стороною до хворого зуба за щоку, а лушпинням — до щоки. Вранці цибулю викинути.

Відвар і настій хвоща польового застосовується для полоскання при хворобах ясен і зубів: 2 столових ложки трави заварюють 1 склянкою кип'ятку і настоюють всю ніч.

Натирати ясна біля хворого зуба часточкою часнику, заздалегідь очистивши її від лушпиння. У Сибіру прикладають часник (на серветці) до місця, де промацується пульс на руці з протилежного до хворого зуба боку.

Відвари для полоскання: кора дуба (100 г на 1 л, кип'ятити 15 хвилин, додати 2 столових ложки оцту, шматочок перцю; кора осики (15 г на 200 мл, кип'ятити 5–7 хвилин); квітучих віток полину (2 чайних ложки на 300 мл); фіалки трибарвної (1 столова ложка на 200 мл, кип'ятити 15 хвилин).

Настої для полоскання: трави проскурника (4 чайних ложки на 200 мл, настояти 10 хвилин, застосовувати гарячим); трави вахти трилистої (2 чайних ложки на 200 мл, настояти 20 хвилин); трави горця пташиного, тобто споришу (20 г на 200 мл, настояти 30 хвилин); материнки (15г на 200 мл, настояти 30 хвилин); листя ожини (4 чайні ложки на 400 мл, наполягти 30 хвилин); ягід чорниці (2 чайних ложки на 200 мл, наполягти 2 години).

Столову ложку роздробленого сухого кореня цикорію залити склянкою кип'ятку, настояти 10 хвилин, процідити. Цей міцний настій застосовувати в теплому вигляді для полоскання хворого зуба при сильних болях. Можна також пожувати корінь цикорію, заздалегідь очистивши його. 1–2 столових ложки трави тімьяна повзучого (чабреця) залити склянкою кип'ятку, настояти, процідити. Застосовувати у вигляді полоскань при зубному болі, запаленні ясен і виразці слизистої оболонки порожнини рота. Підсолодити медом (на смак) і застосовувати в теплому вигляді для полоскання при флюсі.

Для зміцнення зубів корисно час від часу натирати ясна соком подорожника або полоскати рот настоєм цієї трави.

Покласти між хворим зубом і щокою листя валеріани або щавлю кінського - їх можна просто пожувати. Зубний біль швидко утихне.

Для зменшення зубного болю можна покласти на пораженний зуб сирий буряк.

Приготувати теплий відвар шавлії лікарськоїї (20 г на 200 мл води) і полоскати рот, намагаючись подовше тримати відвар біля хворого зуба. Рідину, що остигнула, спльовувати і набирати теплу. Робити це потрібно 3–4 рази протягом півгодини.

Як болезаспокійливий засіб рекомендується полоскати хворий зуб настоєм трави деревію звичайного або змієголовника молдавського, відваром перстача гусячого, настоянкою на горілці кореня лепехи болотної.

Дрібно накришити шматочок цибулини, загорнути в марлю і покласти у вухо на стороні, протилежній хворому зубу.

Прив'язати нижче за потилицю на шию гарячу ганчірку або загорнутий в ганчірку тертий хрін або гірчицю і інше, щоб добре «пекло».

Харчування відіграє дуже велику роль в збереженні здорових зубів. У їжі повинна бути достатня кількість кальцію, необхідного для формування твердої тканини зубів. Вагітним жінкам потрібно обов'язково пити щодня вапняну воду (по столовій ложці) або приймати спеціальні ліки, оскільки плід для формування кісткової системи тягне кальцій з організму матері, що приводить до руйнування її зубів.

Важливо обмежити споживання цукру, кислих продуктів, вживати хліб з муки грубого помолу, сирі овочі. Волокниста рафінована їжа залишається на зубах у вигляді клейкої маси, завдаючи їм великої шкоди. Не слід приймати дуже холодну або дуже гарячу їжу, особливо якщо вони чергуються між собою. Солодке краще їсти після їжі, а не до неї.

Джерело: www.fitoportal.com