Кількість родимок на тілі людини може доходити до ста штук. Та слід пильнувати, щоб навіть одна з них не виявилася злоякісною.

У більшості випадків родимки на тілі не тягнуть за собою небезпеки для здоров'я. Але це стосується тільки тих плям, які мають невеликі розміри і світло-коричневий колір. Кількість подібних родимок може доходити до ста штук. Однак існують і такі цятки, які можуть заподіяти значні неприємності їх власнику, аж до виникнення серйозних захворювань.

Повертаючись до розміру родимок , можна сказати про те, що їх збільшення може призвести до розвитку злоякісних ракових пухлин. Дану небезпеку являють собою родимки, що мають, як правило, розмір більше 2 см. (твердження не відноситься до вроджених плям). Крім цього, так звані «небезпечні» родимки схильні постійно змінювати свій розмір, то зменшуватись, то збільшуючись.

Не тільки розмір, але і форма родимок може підказати своєму власникові про наявність у нього будь-яких проблем зі здоров'ям. Безпечними вважаються плоскі родимки на тілі. Їх досить важко зачепити одягом або просто ненавмисно задіти. Значну загрозу представляють собою опуклі родимки. Вони заважають своєю присутністю, ризикуючи потрапити у шви одягу або під ніготь їхнього власника.

У випадку, якщо дані родимки знаходяться на тілі людини з народження, вони не представляють серйозної небезпеки для здоров'я крім того, що можуть бути ненавмисно «видалені» власником (це може призвести до втрати крові в організмі). Однак, якщо дані родимки раптово трансформувалися із звичайних плоских, то слід відразу ж звернутися до лікарів (онколога або дерматолога).

Крім цього, форма нормальної родимки повинна бути округлою, або овальною. Небезпечні ж родимки часто мають неправильну форму, і при цьому у них постійно змінюється колір (іноді він навіть може ставати яскраво-червоним). Тривожним сигналом також може послужити наявність кровотечі з родимки.

Будь-яке перетворення наявних родимок може говорити про початок меланоми (злоякісної пухлини), що згодом призводить до летального результату. Саме тому в разі виявлення будь-яких змін родимок належить якомога швидше звернутися до лікарів.

Джерело: Nashamama.com