У вас на яснах з'явилися ранки? Не варто відмахуватися, вважаючи, що це нісенітниця. Стан слизової оболонки рота відображає стан всього організму. І якщо в роті з'явилися ознаки стоматиту, не потрібно думати, що це дрібниця - важливо розібратися в причинах і негайно приступити до лікування.

Причини появи стоматиту

Медики виявили кілька видів стоматиту, відповідно, різняться і причини його появи. Стан слизової оболонки рота відображає стан всього організму.

Токсичний стоматит

Причиною його появи є отруєння солями важких металів - свинцю, вісмуту, ртуті. Причому, потрапити в організм ці речовини можуть і з неякісної їжі або при використанні неякісно виготовленої посуду. Один із симптомів токсичного стоматиту - металевий присмак у роті, а також захворювання може супроводжуватися розладом кишечника.

Травматичний стоматит

В цьому випадку захворювання є наслідком надлишку зубного нальоту, поганої гігієни порожнини рота, пломб, що травмують слизову оболонку, неякісно встановлених зубних протезів.

Інфекційний стоматит

Цей вид стоматиту можуть спровокувати такі захворювання, як кір, герпес, грип, ангіна, скарлатина та інші інфекційні хвороби. Симптоми інфекційного стоматиту нагадують симптоми грипу.

Викликати стоматит можуть також алергічні реакції на лікарські препарати, харчові продукти, бактерії, захворювання шлунково-кишкового тракту, крові, хвороби обміну речовин, гормональні зміни, стреси, нестача вітамінів А, групи В, нікотинової та фолієвої кислоти, мікроелементів (цинку, заліза).

Як виявляється стоматит?

Стоматит уражає слизову оболонку порожнини рота. Спочатку з'являється невеликий набряк і почервоніння, а потім - утворення овальної форми з червоними краями і білуватим нальотом.

У початковій і легкій стадії захворювання з'являються виразки діаметром 1-5 мм. Через тиждень вони заживають, не залишаючи рубців.

При більш важких формах стоматиту, таких виразок на слизовій оболонці утворюється багато. Вони розташовуються на внутрішній стороні щік, губ, на дні ротової порожнини, бічній поверхні і спинці мови, на м'якому піднебінні.

Хворобливі відчуття при цій формі стоматиту сильні, крім того, підвищується температура і слиновиділення, при цьому проковтнути слину важко. Заживають такі виразки довго - приблизно 2-3 тижні, а при можливих ускладненнях можуть з'явитися глибокі виразкові дефекти.

Як лікувати стоматит?

- Спочатку потрібно виявити причину появи і вид стоматиту, а для цього потрібно обов'язково сходити до лікаря.

- При стоматиті необхідно полоскати рот чистою гарячою водою після кожного прийому їжі.

- Якщо стоматит проходить з хворобливими відчуттями, то в розчин для полоскання рота потрібно додати перекис водню: одну чайну ложку на половину склянки води.

Харчування при стоматиті

- На період лікування стоматиту потрібно виключити з раціону харчування продукти, які можуть подразнювати слизову рота. Це: гострі та гарячі страви, алкоголь, нікотин. Їжу краще вживати протерту. Від солодкого теж слід відмовитися.

- Під час лікування стоматиту введіть у свій раціон харчування овочі, фрукти, кисломолочні продукти, а також соки. Необхідно також збільшити кількість споживаної рідини. Так як при стоматиті спостерігається підвищене слиновиділення, а також розлад кишечника, організм втрачає багато води, яку потрібно поповнювати.

Народні рецепти для лікування стоматиту

• Часник, що володіє знезаражувальні властивості, використовується для лікування стоматиту. Потрібно розтерти три зубчики часнику і змішати їх з двома чайними ложками кислого молока. Отриману суміш підігрійте і потримайте в роті, мовою розподіляючи по уражених місць. Цю процедуру потрібно проводити тричі на день.

• Корисний при стоматиті буде сік алое. Для його приготування потрібно зрізати нижні листки, вимити, очистити від колючок і вичавити сік. Полоскати соком рот потрібно 3-4 рази в день. Можна пожувати очищені і ретельно промиті листя алое або каланхое.

• Добре знімає біль і запалення примочки з сирої картоплі, розтертого в кашку або натертого на тертці.

• Допоможе при стоматиті полоскання рота свіжовичавленим морквяним соком, розведеним кип'яченою водою наполовину. Такими ж властивостями володіє і капустяний сік. Полоскати рот потрібно тричі на день.

• Корисні при стоматиті відвари лікарських рослин для полоскання. Одну столову ложку квіток календули потрібно залити склянкою киплячої води і кип'ятити протягом 10 хвилин, потім процідити і полоскати рот після кожного прийому їжі.

• Добре використовувати для полоскання рота відвар кори дуба. 20г сухої кори дуба потрібно залити склянкою киплячої води і підігрівати на водяній бані протягом півгодини. Потім відвар потрібно процідити і додати кип'ячену воду до 200мл. Полоскати 3-4 рази на день.

Джерело: http://health.wild-mistress.ru/