Ініціатива влади та новий законопроект щодо демонтажу пам'ятників радянської доби серед читачів ((http://rivne1.tv)(Rivne1.tv)) викликав чимало дискусій. Зокрема, у соцмережах читачі зайняли протилежні сторони барикад: хтось говорив про те, що влада хоче «боротись з вітряками», адже нині потрібно хвилюватись не за пам'ятники, а за економіку держави, а хтось не хотів, щоб у Рівному залишались спогади про часи тоталітарної влади. Ми поцікавились у рівнян, чи підтримують вони сьогодні позицію влади щодо знищення пам'ятників, стел та меморіалів радянської доби й символіки того часу.

Наталія, менеджер:

- Я проти такої ініціативи, адже це частина історії, яку ми пережили. Тепер це пам’ять, я жила у Радянському Союзі, зараз живу у незалежній історії і по-своєму поважаю кожен відрізок історії.

Тоталітарна спадщина Рівного. Бути не можна знищити [ОГЛЯД+ФОТО]

Світлана Федорівна, пенсіонерка:

- Таку позицію влади не підтримую. Навіщо? Будуйте нове та й все, а ще краще не відводьте увагу людей від дійсно реальних проблем, які потрібно вирішувати вже. Пам'ятники роками стояли й ще потерплять, а от хлопці на Сході – ні.

Наталія, студентка:

- На мою думку, символи ідеології СССР повинні залишитись в минулому, бо вони - те, за що хапаються комуністи, вони - те, що приторможує рух. Присутність іншої ідеології не дозволяє розкриватись патріотизмові. Суто символіки радянщини варто позбавитись, а пам'ятки архітектури, мистецтва нехай залишаються. Творчість - це чудово, але не тоді, коли вона з'явилась ідеологічно.

Андрій, студент:

- Я проти такої ідеї. Чим заважають пам'ятники? Це все ж наша історія, наші предки, наше коріння. Цим вони як би знищують наше минуле, те, яким шляхом ми дійшли до теперішнього.

Невеличке опитування у соцмережах показало, що більшість мешканців Рівного все ж підтримують ініціативу зносу пам'ятників радянської доби вже. Серед варіантів «підтримую, але не зараз», «ні, не підтримую» та «мені байдуже» голоси розділились майже порівну.