Після зимових свят усі живі ялинки потрапляють на смітники. Але не варто поспішати викидати свою новорічну красуню. Вона може Вам стати корисною.

Відвар для волосся не тільки лікує і живить волосся, але й надає їм незвичайний хвойний аромат. Хвою доведеться подрібнити в ступці. Третину склянки отриманої маси залийте однією склянкою води, кип'ятіть протягом 10 хвилин. Дайте відвару трохи часу настоятися, потім процідіть, втирайте його в корені волосся після миття голови два або три рази на тиждень.

Хвойний лосьйон після гоління не тільки освіжає шкіру обличчя, але і знімає роздратування, запалення і знищує гнійники, після такого лосьйону і порізи заживають швидше. Півсклянки подрібненої хвої залити 0,5 л горілки, настоювати 7-10 днів - і лосьйон готовий.

Вітамінна настоянка з хвої. Хвою ретельно промийте холодною водою, наріжте її ножицями, покладіть в емальований посуд і залийте холодною кип'яченою водою (на склянку хвої беруть ¾ склянки води), додайте трохи соку лимона або оцту, закрийте каструлю кришкою і поставте в темне місце настоюватися. 2-3 дні доведеться постійно до каструлі підходити і струшувати її. Після закінчення цього терміну настій потрібно процідити, додати для смаку мед або цукор і можна пити - по ½ склянці на день.

Напій для підвищення імунітету. Стакан хвої залийте одним літром води і доведіть до кипіння, настоюйте протягом доби. Приймайте по півсклянки настою перед їжею протягом трьох місяців. Такий настій також дуже корисний при частих застудах і тривалому кашлі, ефективний при легеневих захворюваннях і бронхіальній астмі, допомагає заспокоїти розстроєні нерви.

Хвойна ванна, також як і настій, заспокоїть і вас, і вашу шкіру. Після неї сон буде міцним, а шкіра чистою і досить сильною, щоб протистояти мікробам. Для приготування відвару візьміть стакан подрібненої хвої, залийте одним літром окропу, кип'ятіть протягом 10 хвилин. Потім процідіть і вилийте у ванну. Але не сидіть в хвойної ванні занадто довго - максимум 20 хвилин. До речі, в такій ванні можна спробувати полікувати радикуліт, кажуть, деяким допомагає.

У деяких розвинених країнах живі ялинки після свят не прийнято викидати, їх застосовують у промисловості. Приміром шведи навчилися отримувати з ялинок «енергетичну вигоду». Дерева спалюють у міських котелень, завдяки чому кожен десятий житель Швеції отримує гарячі батареї і воду. А в австрійському Відні працюють майданчики з прийому ялинок, які згодом спеціальним чином подрібнюють і готують з них паливні брикети. У Канаді з ялинок роблять компост, а деякі частини взагалі використовують для виготовлення мікстури від грипу. У США є ціла Асоціація новорічних ялинок, утворена в далекому 1935 році. Дерева там використовують вдруге для виготовлення паперу, дерев'яних виробів і ... наповнювача для котячого туалету.