З 1 січня запрацювала нова редакція статті 267 Податкового кодексу України.

В старій редакції ця стаття визначала порядок сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, а нова редакція статті 267 визначає порядок сплати транспортного податку.

Так, починаючи з 1 січня цього року юридичні та фізичні особи, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі з об’ємом циліндрів двигуна понад 3000 куб.см та які використовувалися до 5 років, є платниками транспортного податку.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

Для фізичних осіб податок обчислюється контролюючим органом (ДФС) за місцем реєстрації платника податку на підставі відомостей органів внутрішніх справ, необхідних для розрахунку податку. До 1 липня базового податкового (звітного) періоду (року) контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податку податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити.

Сплачуватимуть транспортний податок фізичні особи протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Що стосується юридичних осіб, то вони самостійно обчислюватимуть суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подаватимуть контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Сплачувати транспортний податок юридичним особам необхідно авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Про це повідомили в ДПІ у м. Рівне ГУ ДФС у Рівне нській області