Вітаміни та мінерали – речовини, без яких неможливо народити здорового малюка. Вводити в раціон продукти, багаті цими речовинами, слід ще на тому етапі, коли жінка тільки планує стати матір'ю.

Дефіцит вітамінів і мінералів негативно позначається на здоров'ї і розвитку дитини. Тому майбутня мама повинна харчуватися повноцінно. Однак не можна допускати і надлишку даних речовин. І в першому, і в другому випадку можливі негативні наслідки. Наприклад, дефіцит вітаміну А призводить до розвитку аномалій плода. Його надлишок провокує розвиток вад нервової системи. Самостійно приймати будь-які вітаміни не можна. Їх призначає тільки гінеколог, який спостерігає вагітну.

У кожному триместрі вагітності організму жінки потрібні певні вітаміни і мінерали. Усі їх можна знайти в продуктах харчування, або ж доповнювати раціон вітамінами тільки за призначенням лікаря.

Які вітаміни потрібні вагітним в першому триместрі

У першому триместрі вагітності необхідні магній, цинк, селен. Їх можна виявити в різних круп’яних кашах, яловичині, зеленому листі салату, куразі, гарбузовому насінні, виробах з пшеничного борошна. Вітамін Е міститься в горосі, квасолі і рослинних оліях.

Вітамін В6 можна знайти в яловичині, печінці та молоці. Також корисно їсти горіхи, капустяний салат, яйця, в яких містяться вітаміни групи В. У свіжих овочах і фруктах оранжевого кольору багато вітаміну С.

Фолієва кислота, яка грає важливу роль у розвитку дитини, міститься в брокколі, грибах, сої, гречці, сирі.

Які вітаміни потрібні вагітним в другому триместрі

У цей період організму потрібно достатньо багато вітаміну С, що міститься в різних фруктах і ягодах (абрикосах, чорній смородині, агрус), овочах (картоплі), зеленій цибулі. Необхідний організму вітамін А. Його можна виявити в моркві, солодкому перці червоного кольору, курячих яйцях, яловичій печінці. Вітамін Д міститься в морській рибі і вершковому маслі. Також вітамін виробляється під дією сонячного світла. Тому вагітній жінці варто гуляти в сонячну погоду. Поповнювати слід і запаси фолієвої кислоти. У другому триместрі збільшується витрата кальцію. Заповнити його втрати можна, вживаючи твердий сир, морепродукти, молочні продукти. Фосфор міститься в горіхах, залізо – в гранатовому соці, цинк – в паростках пшениці.

Які вітаміни потрібні вагітним в третьому триместрі

У третьому триместрі вагітності необхідні вітаміни К, С, Е, Д. Вони містяться у свіжих овочах і фруктах (суниці, капусті, яблуках, чорниці), мигдалі, зелені, арахісі. Вітамін Д виробляється в організмі під впливом сонячних променів.

Останні три місяці вагітності характеризуються підвищеним виведенням з організму кальцію, який йде на зміцнення та формування кісткової системи дитини. Для відновлення рівня кальцію потрібно їсти кисломолочні продукти, пити молоко. Також організму необхідний йод, виявлений в морській капусті і інжирі, і залізо, що міститься в моркві, сухофруктах, гранатах.

Раціон вагітної необхідно будувати таким чином, щоб протягом всієї вагітності в організм надходили необхідні вітаміни, мінерали та мікроелементи. Тоді проблем зі здоров'ям у жінки і у дитини не виникне.

Нагадуємо, що приймати вітаміни в таблетках слід тільки за призначенням лікаря!

Джерело: Panyanka