Різдво – одне з найважливіших державних та релігійних свят більш, ніж у 145 країнах світу. Католики, деякі православні та протестанти відзначають його у ніч з 24 на 25 грудня. Інша частина православних святкує його сьогодні, 7 січня.

Загалом Різдво вважається сімейним святом. Увечері за пишним столом збирається разом уся родина, а на ранок всі обмінюються подарунками, що чекають цієї урочистої миті під гарно вбраною ялинкою. Проте, кожна країна має свої особливості святкування Різдва.

США

Різдвяної ночі прийнято дарувати подарунки. Родина збирається за сімейною вечерею, а під розкішною ялинкою вже чекають своїх власників чудові сюрпризи. Під ялинкою їх збирають протягом усього тижня перед Різдвом, але торкатися до ранку не можна. Перед тим як лягати спати, діти залишають для Санта Клауса склянку молока та трохи печива і цукерок, щоб віддячити доброму дідусеві за подарунки, які вони розпакують зранку. Мешканці невеликих міст ходять один до одного в гості та співають різдвяні пісні.

Канада

У Канаді святкують Різдво подібно до американців. Родина спочатку йде в церкву, щоб послухати різдвяну службу та проникнутись духом Різдва. Після служби багато родин відвідує театральні постановки, де показують казкові різдвяні історії. Після цього удома накривають пишну вечерю для всієї родини, а діти рано лягають спати, щоб швидше зранку розпакувати свої подарунки.

Іспанія

В Іспанії вечір перед Різдвом обов'язково проходить на святковій месі. Проте люди переважно збираються перед службою трохи швидше, щоб потанцювати перед храмом, взявшись за руки. Святкової вечері вдома не накривають, але усією родиною збираються в улюбленому ресторані, де проводять затишний, веселий та шумний вечір в родинному колі.

Австрія

Різдво в Австрії – це сімейне свято. Австрійці заздалегідь прикрашають ялинку, проте не іграшками, як ми звикли, а різноманітними солодощами та шоколадом. Діти по-трошки з’їдать солодкі прикраси, розтягуючи задоволення, а дорослі вечеряють за столом. Всі стараються одягнути своє найкраще вбрання, а двері не закривають всю ніч, бо чекають будь-якої миті гостей. Цього вечора прийнято ходити в гості без попередження.

Норвегія

У Норвегії Різдво – це справжнє свято для дітей. Вони з нетерпінням чекають по телебаченню різноманітних святкових випусків для дітей і можуть весь ранок дивитись мультфільми. Сім’я до Різдва обов'язково відвідує могили померлих родичів, а в переддень свята всі йдуть на святкову службу. Увечері всі збираються за урочистою вечерею, після якого родина береться за руки й водить хороводи з піснями навколо ялинки. Після цього, родина п'є чай з печивом та розпаковує подарунки, що чекають під ялинкою.

Чехія

У Чехії ялинку прикрашають в останню мить перед Святвечором 24 січня. Після цього дарують один одному подарунки і сідають за святковий стіл. Щоб трохи відпочити після святкової вечері, сім'я ворожить на яблуках, розрізаних упоперек. Якщо всередині виходить правильна зірочка, то наступний рік буде вдалим.

Естонія

Тут до Різдва готуються заздалегідь. У родині прийнято плести різдвяні вінки з ялинки, сосни або ялиці та прикрашати їх. У Святвечір естонці зазвичай ходять у гості після урочистої служби в церкві, а на Різдво збираються за багатим столом усією родиною.

Болгарія

Ще одна країна, де до Різдва готуються заздалегідь та з нетерпінням чекають цього свята. Жінки печуть хліб і готують різні страви, чоловіки традиційно ріжуть порося. Голова сім'ї готує товсте поліно для святкового вогнища, яке уособлює “Молодого Бога”. У Святвечір він приносить його в дім і запитує усіх присутніх: “Чи славите ви Молодого Бога?”, на що вони обов'язково відповідають: “Славимо, славимо, ласкаво просимо!”.

Польща

Різдво у Польщі – це свято сім'ї та єдності. Тому у Святвечір вся родина збирається за гарно і багато накритим столом і обмінюється облатками – тонкими прісними маленькими коржиками, які символізують єдність. За традицією в усіх чотирьох кутках кімнати ставлять снопи хліба, під скатертину кладуть сіно. За вечерею прийнято згадувати минулий рік і співати колядки. Коли запалюють вогнище, поліно кладуть посередині.

Джерело: www.expres.ua