Узимку, наприкінці січня - у лютому господарі плодового саду починають образку дерев. Насамперед, мова йде про ті дерева, які вже віддали свій щедрий урожай.

Щоб сад добре плодоносив, і щоб його менше вражали шкідники та хвороби, плодові дерева потрібно вчасно, і найголовніше - правильно обрізати. Про це знає кожний досвідчений садівник. Однак виконувати цей важливий агротехнічний захід потрібно вкрай обережно.

«Здоров'я» і довголіття плодових дерев часто залежить від того, хто і як часто їх підрізає. Навчатися цьому потрібно у гарних фахівців не один рік. Якщо садівник не освоїв основи, то краще самому обрізку не виконувати, тому що легко все зіпсувати, причому сильно.

Варто пам'ятати, що обрізання не підвищує, і навіть трохи знижує валовий урожай з дерева. Однак якість плодів стає більш високою. Збільшується також економічна ефективність садівництва. Збільшується розмір і якість плодів, вони менше обпадають і ушкоджуються шкідниками, стають більш яскравими і соковитими.

У спеціальній літературі описано безліч методів обрізки дерев, але в них садівникові-аматорові важко зорієнтуватися. Так що фахівці радять насамперед запам'ятати та освоїти ази цієї операції.

Якщо мова йде про молоді дерева, то на них варто різати гілки, які відходять під гострим кутом (менше, ніж 45 градусів). Зокрема ті, що мають тріщини між стовбуром і основою гілки. Якщо цього не зробити, то в майбутньому, через 5-10 років, ці гілки відламаються.

Ціль обрізки молодих насаджень - сформувати малогабаритне дерево: близько 3 метрів висотою і такою ж шириною крону - для яблунь і груш, 2,5 метри - для слив, 2 метри - для вишень. Укоротивши однолітні гілки, ви наповните їхні нижні кінці плодовою деревиною. Прорідивши деревце, створите гарні умови освітлення для кожного листочка.

Якщо молодий сад щорічно правильно обрізати, то власникові не знадобляться ні сходи, ні підпори. Плоди можна буде дістати, стоячи на землі і всі основні гілки під вантажем урожаю не будуть гнутися і ламатися.

Формування в саду дерев з малогабаритною кроною дає можливість збільшити кількість насаджень в одному ряді. За таких умов яблуні і груші можна саджати через 3-4 метри, сливи - через 2-2,5 метри, вишні - 1,5-2 метри. Така частота насаджень заощадить ваші сотки і підвищить урожайність з одиниці площі.

Варто також звернути увагу на новий метод обрізки старих, високих, до 10 метрів у висоту та вище дерев. Також подібним методом можна обрізати недоглянуті плодові дерева, обрізка яких виконувалася багато років тому.

Ще до останнього часу фахівці рекомендували через кожні два-три роки поетапно знижувати на 1-2 метри одночасно висоту всіх основних кістякових гілок крони. Робити це треба доти, поки дерево не досягне потрібних габаритів.

Цей метод обрізки помилковий. Він змушує садівника постійно зрізати з дерева гілки, що приносять урожай. При першому зменшенні висоти гілок у місцях зрізу виростають так звані вовчки, які через два-три роки починають плодоносити. На наступному етапі формування крони їх всі доводиться обрізати, і так постійно.

Тому варто запропонувати новий метод обрізки. З південного боку крони 50% кістякових гілок обрізають всі відразу до потрібної висоти (2-2,5 метри від землі) з переведенням на бічну гілку, а інші - не обрізають. Вовчки, які з'явилися, наступного року проріджують і укорочують, тобто формують на плодоносіння.

Через два-три роки після цього, точно так само роблять і зі старими гілками з північного боку. Подібна двоетапна обрізка не знижує зимостійкість дерева, одночасно можна щорічно збирати врожай з омолодженої крони.

Коли ж краще обрізати дерева? На це питання немає однозначної відповіді. Практика показує, що весняна обрізка (у січні-березні, до розпускання бруньок) стимулює ріст плодових дерев, а осіння - сприяє утворенню плодових бруньок, хоча, трохи знижує зимостійкість дерева.

Джерело: domovyk.com