Завдяки реагуванню прокуратури Рівненщини повернуто громадянам та державі землі вартістю понад 28 млн грн

Захист інтересів громадян і держави у сфері земельних правовідносин залишається одним із пріоритетних напрямів прокурорської діяльності та здійснюється шляхом комплексного застосування представницьких та кримінально-правових засобів прокурорського реагування на порушення закону.

Як повідомили у відділі захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин прокуратури Рівне нської області, у 2014 році за результатами розгляду документів прокурорського реагування (подань та позовів) реально повернуто понад 1 тис га незаконно вибутих земель вартістю понад 28 млн грн. Також у позасудовому та судовому порядках попереджено незаконне вибуття з державної та комунальної власності земель загальною площею 20 га вартістю близько 15 млн грн.

Зокрема, прокуратурою вживалися заходи щодо повернення земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які вибули з державної власності на підставі незаконних рішень органів місцевого самоврядування.

Так, за втручання прокурорів у поточному році повернуто близько 900 га земель зазначеної категорії вартістю понад 6 млн грн.

За наслідками проведеної роботи у сфері земельних правовідносин прокурорами Рівне нщини розпочато 10 кримінальних проваджень, складено 18 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, скасовано низку незаконних актів органів місцевого самоврядування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 121 чиновника, з яких 73 – посадовці органів державного контролю. За актами прокурорського реагування відшкодовано 8,8 млн грн.

Робота на вказаному напрямі триває.

Про повідомляють у прес-службі прокуратури Рівне нської області