Холод може спровокувати розвиток запального процесу в суглобах. Одягайтеся тепліше, а краще — загартовуйтеся, поки здорові.

Як правило, з приходом холодів багато хронічних захворювань дають про себе знати. Особливо часто в осінньо-зимовий період загострюються захворювання опорно-рухового апарату, зокрема, суглобів, які нагадують про себе тянучими і ниючими болями.

Згідно з медичними спостереженнями, на болі в суглобах скаржаться, в основному, люди старше 60 років, хоча варто відзначити, що артрити і артрози помітно "помолодшали".

Основними причинами розвитку ревматологічних захворювань є наступні:

спадковість;

вік;

Стать. Жінки хворіють частіше чоловіків; отримані травми;

перенесені (або наявні ) інфекції;

зайва вага;

неправильне харчування.

Холод — «каталізатор» захворювання

Отже, чому ж саме взимку болі в суглобах особливо сильно відчуваються хворими людьми? Фахівці розповідають, що такий стан справ в першу чергу пов’язаний з тим, що в зимовий час люди неправильно одягаються. Особливо важко холод переносять коліна. При переохолодженні в колінних суглобах може початися запальний процес, і вони можуть травмуватися.

Не варто скидати з рахунків і травми, які можна отримати в зимовий час. Слизькі дороги — причина багатьох ударів і переломів. При сильних і слабких ударах можуть виникати тріщини і переломи хрящової тканини, що супроводжуються сильними почервоніннями, болем і набряками. На жаль, мало хто на це реагує належним чином. Більшість потерпілих не звертаються до лікаря, а вважають за краще займатися самолікуванням, використовуючи для цього різні протизапальні мазі і креми. Таке лікування призводить до усунення симптомів, але проблема може залишитися не вирішеною і через роки патологічний процес може посилитися, що призводить до руйнування хрящової тканини.

Теплий одяг та взуття

Англійці кажуть: «Не буває поганої погоди, буває поганий одяг». Якщо холоди наступають, то ваш обов'язок — захиститися від нього за допомогою теплого одягу та взуття. Тільки тут важливо не перестаратися. Тепло має бути комфортним для вашого тіла, і в жодному разі не призводити до перегріву, внаслідок чого ви почнете потіти. Взуття носіть з хорошим протектором, це з одного боку хороший бар’єр між холодною землею і вашими стопами, а з іншого боку протектори вбережуть вас від падінь при ожеледиці.

Привчайте себе до холоду

Допомогти своїм суглобам можна, заздалегідь привчивши свій організм до холоду. Загартовування тут піде вам на користь, якщо, звичайно ж, у вас немає ніяких протипоказань. Якщо ваші суглоби вже болять, то вам обов’язково потрібно порадитися з вашим лікарем про можливість загартовування. Кращий час для початку загартування — це пізня весна і літо.

Що можна і не можна робити

Фахівці не радять в морозну погоду займатися великими фізичними навантаженнями, особливо якщо вони призводять до сильного перегріву організму. Від різких рухів на холоді краще зовсім відмовитися, особливо якщо у вас вже є проблеми з суглобами.

Проте, зима — це не привід сидіти вдома. Найкращі ліки для суглобів — це рух. Щоденні прогулянки, заняття в спортивному залі (згідно віку і стану фізичного здоров’я), танці, плавання і йога підуть вам тільки на користь.

Якщо у вас є зайва вага, то якомога швидше починайте з нею боротися. Наші суглоби зазнають навантаження майже в 4 рази більшу, ніж маса тіла. Тому з кожним втраченим кілограмом інтенсивність больових відчуттів у суглобах буде зменшуватися.

І, звичайно ж, обов’язково звертайтеся за допомогою до лікаря. Навіть якщо ви отримали незначний забій, або відчуваєте дуже легкий біль у суглобі, не зволікайте і йдіть на прийом до ортопеда. Чим раніше ви почнете лікувати свою проблему, тим менше клопоту вона завдасть вам в майбутньому.

Джерело: ukrhealth.net