Ця рослина не така заморська, як може здатися. Естрагон у великій кількості росте на берегах рік і в знижених ділянках степової рівнини. Також у дикому виді зростає в Східній Європі, Середній Азії, Монголії, Китаї, Пакистані та Індії; у Північній Америці росте від Центральної Мексики до субарктичних районів Канади й Аляски.

У тархуна є різні назви: драгун-трава, естрагон, полин естрагоновий. Естрагон - це один з різновидів полину. Однак тархун в порівнянні з дикою полином позбавлений гіркуватого присмаку. Назва одного з видів тархуна - dracunculus, що в перекладі з латині означає «дракончик», наділила ці прянощі ще однією назвою "трава - маленький дракон".



pic

У ЧОМУ ЦІННІСТЬ ЕСТРАГОНУ?

Насамперед, у тому, що в ньому досить багато аскорбінової кислоти, каротину й рутину. Навіть у сушеному вигляді зберігається аромат.

Естрагон у складі кулінарних виробів підсилює утворення шлункового соку, сприяє поліпшенню апетиту, нормалізації функцій залоз внутрішньої секреції, зокрема статевих. Медицина радить естрагон в як протиглисний і каротиновмісний засіб. За допомогою величезної кількості рутину він зміцнює стінки кровоносних судин, а також його можна застосовувати в ході різних судинних порушеннях.

У кулінарії та медицині використовують зелень естрагону, яку збирають на початку цвітіння рослини. Зібрану зелень зв'язують у пучки й сушать під навісом на протязі.

Звичайно ж, естрагон широко використовується й у народній медицині - це відмінний сечогінний та протицинговий засіб.



pic

ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ

Естрагон - це трав'яниста рослина, що формується в кущики, при цьому зріст може досягати 150 см. Вирощувати тархун потрібно без пересадження близько 5-7 років. І зверніть увагу на ділянку, де буде рости тархун: йому буде потрібна велика кількість добрив і добре прокопана земля. Естрагон не можна розміщати на занадто вогкій ділянці. Тархун зовсім невибагливий до умов ґрунту, проте краще росте у вологих, багатих і рихлих грунтах. Істотний плюс тархуну - холодостійкість і здатність відмінно зимувати.



pic

Вирощують тархун розсадним способом. Але при цьому потрібен особливий догляд за насінням, оскільки проростає воно вкрай повільно. Для того, щоб це відбулося потрібно створити підходящі умови. Наприклад, температура має бути не менше 20 градусів тепла. Перші сходи будуть помітні тільки на десятий день.

Розмноження тархуну рекомендується здійснювати вегетативним способом, поділом кореневищ, живцюванням. Насінням, як правило, ніхто не розмножує, так як у рослин, розмножених таким способом, аромат слабшає вже в першому поколінні, а в п’ятому він зовсім зникає і з’являється гіркота.

Протягом усього літа естрагону потрібен ретельний догляд - обов'язкові поливи, викорчовування бур'янів, розпушування. А на зиму грядки з естрагоном варто прикрити перегноєм або торфом.

Тархун цінний і тим, що його легко можна вирощувати на підвіконні навіть в осінньо-зимовий час. Корінь у естрагону дерев'янистий, не надто розростається, тому в горщику йому не тісно. У грунт треба буде додати деревного попелу і компост. Насіння висівають на глибину 1 см. Підтримуйте грунт злегка вологим до появи перших сходів( 10-14 днів). У період зростання потребує підгодівлі. Зрізання зелені можна починати тоді, коли пагони досягнуть 15-18 см. Коли естрагону не вистачає сонячного світла, він витягується і скидає листя, трохи блідне.



pic

Варто нагадати й про те, що тархун піддається деяким хворобам. Наприклад - іржі, таке трапляється при надлишку азоту. Часто кущі естрагону атакують цикадки та листова попелиця. Але й отут свої грядки ми можемо врятувати самі, треба тільки не лінуватися й виконувати всього лише дві умови: чистота й агротехніка. Ці дві умови здатні врятувати ваш тархун і звести всі болячки до мінімуму. Восени ушкоджені стебла обов'язково зрізують і знищують.

Крім того, темно-зелені, щільні, високі кущі естрагону зберігають свою декоративність протягом усього сезону і дуже добре підходять для посадки у квітниках на задньому плані, створюючи гарний фон.

Джерела: domovyk.com, www.art-pen.ru, agronomist.in.ua