Задуму вже два роки, а суперечки навколо нього лише розпочалися. Майже місяць триває гучне обговорення ідеї побудувати мінігідроелектростанцію на річці Случ. До конфліктуючих екологів і підприємців, які планують звести ГЕС, додалися й обласні депутати. Саме вони тепер розбиратимуться - потрібна ГЕС у Надслучанській Швейцарії чи ні.

Будувати чи не будувати ГЕС на Случі - питання, яке вже місяць обговорюють у всіх можливих кабінетах Рівне нщини. Справжній скандал виник не на рівному місці. Екологи області помітили: міні ГЕС, яку планують звести поблизу села Губків у Березнівському районі, зачепить унікальний ландшафтний заказник "Соколині гори". Бо ж розташується за триста метрів від його крайньої межі. Та й вплив може бути незворотнім, бо це єдине місце популяції на Волині двох червонокнижних видів риб.

Зберегти Надслучанську Швейцарію просто необхідно - переконані й депутати.

Та ні рідкісні види риб, ані створення національного природного парку, схоже, не турбує управління водних ресурсів. Бо ж тут запевняють: понад 4 гектара затоплених земель, як то передбачає проект ГЕС, - це не так багато.

Головний інженер проекту переконує: побудувати ГЕС на місці колишнього млина поблизу Губкова планували іще у 1955 році. Тоді проект передбачав підняття рівня води на шість метрів. Та й зараз лише на території Хмельниччини на Случі розташувалося чимало малих гідроелектростанцій.

Окрім екологічного депутати просять звернути увагу на соціальний бік питання. Бо ж місцеві мешканці мають знати ризики при побудови ГЕС: на скільки підніметься вода, що саме буде підтоплено, а врешті, як це вплине на них. А це можливо лише після проведення громадських слухань. Директор фірми, яка власне і хоче будувати ГЕС, запевняє: слухання провели іще у 2012 році. А населення від побудови лише виграє.

Та ці доводи депутатів не переконали. Мовляв: чи варта шкіра виправи? Мовляв десяток робочих місць та примарні інвестиції не призведуть до неповоротного прецеденту. Тож вирішили іще раз вивчити всі за і проти, а ще вивести на натурі лінію підтоплення, аби остаточно закрити це питання.