З 1 січня 2015 року ПАТ «Рівнегаз» розпочне щорічний перерахунок вартості природного газу для споживачів, які мають газові лічильники і використовують газ для опалення. Він триватиме до 1 лютого 2015 року і відбуватиметься відповідно до показників лічильника на підставі обсягу спожитого газу в 2014 році. В результаті це дозволить менше сплачувати за блакитне паливо тим споживачам, які впродовж року споживали його економніше.

Держава визначає 4 категорії споживання природного газу. Відповідно до них і визначається вартість блакитного палива для тих, хто має встановлений лічильник. Адже, у кожної із категорій своя ціна за одиницю об’єму палива, яка залежить від обсягів газу спожитого впродовж року.

В середньому на Рівне нщині перерахунок робиться у 13 % споживачів і в основному стосується домоволодінь, де газ використовується на потреби опалення.

Листопад і грудень були відносно теплими, що сприяло значній економії газу. Тому споживачам буде вигідно, щоб контролери зафіксували контрольні показання лічильників. У споживачів, які використовують газ для обігріву приміщень, є всі шанси залишитися в першій категорії або навіть перейти з другої в першу, а різниця у вартості газу залишиться на особовому рахунку і буде зараховуватися при наступних платежах.

У випадку, якщо за результатами перерахунку фактичне використання газу в 2014 році було більшим за межі відповідної цінової категорії, то споживач зобов’язаний впродовж трьох місяців з дати здійснення перерахунку сплатити газопостачальному підприємству різницю його вартості. Відповідно у наступному році ціна природного газу для розрахунку буде підвищеною.

"Диференціація цін спонукає споживачів до економного використання газу. Адже вона дозволяє менше сплачувати за газ тим споживачам, які ощадливо ним користуються. Після перерахунку одні споживачі переходять у вищу категорію, інші - в нижчу. І як показує практика, більшість людей після перерахунку починають платити за газ меншу ціну", - повідомив заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ "Рівне газ» Віктор Осницький.

Щоб забезпечити своєчасне занесення даних до бази і проведення коректних розрахунків, в грудні і січні контролери проведуть зняття контрольних показань приладів обліку газу.

Диференційована система оплати за газ діє в Україні з 2007 року. Кожна категорія споживачів має свою ціну за кубометр - ті, хто споживають більше - платять більше та навпаки. Відповідно, диференціація дозволяє сплачувати менше тим людям, які проживають в невеликих квартирах або будинках та використовують сучасне газове обладнання.

Відповідно до постанови НКРЕ від 03.04.2014 року № 420 для споживачів, які мають встановлені лічильники газу, застосовуються такі ціни:

· У випадку використання газу для приготування їжі та підігріву води 1,182 грн/м3.

· У випадку використання газу для опалення за умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 2 500 м3газу його ціна буде становити 1,089 грн/1 м3.

· Якщо споживання газу було більшим, але не перевищило 6 000 м3, то ціна за 1 м3 буде становити 1,788 грн.

· За умови річного споживання газу, яке перевищує 6 000 м3, то ціна блакитного палива буде становити 3,645 грн/ 1 м3.

Про це повідомляють у прес-службі ПАТ "Рівне газ»