Військовослужбовці Збройних Сил України навели літературний міст між Заходом та Сходом України

У зоні АТО військовослужбовці Збройних Сил України навели літературний міст між Заходом та Сходом України.

Для читачів бібліотеки Донецької Державної машинобудівної академії, що в місті Краматорську, офіцери групи координації цивільно-військового співробітництва передали книжки з Івано-Франківська.

Як повідомив офіцер групи цивільно-військового співробітництва майор Іван Бондарев, усе почалось кілька тижнів тому, коли військових запросили на літературний вечір до бібліотеки академії.

– Того дня відбулася презентація книги поета з міста Краматорська Івана Тарасенко. Він працював шахтарем, писав цікаві вірші українською мовою, але за життя надрукуватись так і не зміг. Після смерті автора, близькі власним коштом видали його поетичну збірку. Між інших, родина досить патріотична – син і онук поета зараз захищають незалежність та територіальну цілісність України зі зброєю у руках. Один примірник книги подарували офіцерам. Саме тоді виникла ідея познайомити мешканців Краматорська із творами західноукраїнських літераторів, – розповів офіцер.

Задумку гаряче підтримав директор івано-франківського видавництва Василь Іваночко. Він підібрав значну добірку сучасних авторів, серед яких Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, Володимир Єшкілєв та багато інших. Невдовзі літературний вантаж прибув до Краматорська. Захід було організовано та проведено за сприяння завідуючого кафедрою металоріжучих верстатів та інструментів вишу Віктора Ковальова.

Зустріч проходила цікаво. Крім студентів і викладачів прийшло багато людей, які цікавляться якісною літературою. Коли офіцер Збройних Сил України розповідав про Західну Україну, можна було побачити непідробну цікавість у їхніх очах. Усі присутні уважно слухали про Станіславський літературний феномен, довідались, чого у Галичині так багато замків і яких письменників зараз читає наша молодь.

Майор Іван Бондарев коротко зупинився на окремих книжках і особистостях. – Якщо про Андруховича ще хтось чув, то про інших авторів люди обізнані, м’яко кажучи, «значно менше», – розповів він.

– Хоча, з іншого боку, пересічний івано-франківець також не дуже обізнаний із авторами та літературою Донбасу, – поділився своїми думками офіцер. – Але це не значить, що там не має добрих письменників. Особисто переконався – такі зустрічі потрібні. Чим більше їх буде, тим швидше зникне отой штучний бар’єр між Заходом і Сходом, – зазначив офіцер.

Цікаво, що під час заходу, мешканці міста Краматорська дуже зацікавилися презентованими книжками. – Особисто я чув, як після зустрічі бібліотекарів, вони просили відкласти роман Василя Кожелянка «Ефіопська січ», написаний у жанрі альтернативної історії, а також збірку містичної есеїстки Володимира Єшкілєва.

Про це повідомив Прес-центр АТО

pic

pic

pic