Природоохоронці продовжуть бити на сполох проти спорудження малої ГЕС на р. Случ біля с.Губків. Представники ж Енергетичної компанії запевняють, що будівництво ГЕС не призведе до великої катастрофи, зате принесе додаткові кошти у бюджет.

Сьогодні, 24 грудня, депутати екологічної комісії Рівне нської облради намагалися вирішити це питання на засідання.

«Цей проект принесе в Рівне нську область нові інвестиції, - розповідає представник Енергетичної компанії «Случ» Вадим Козлюк. – Точну суму поки що назвати не можу. Сама ж вартість проекту - це мільйони гривень. Хоч інвестор зареєстрований у Чехії, але Україна буде отримувати прибуток від податків. До того ж це дуже масштабне будівництво, таким чином з’являться нові робочі місця, долучиться місцеве населення. А отже і кошти, витрачені на спорудження ГЕС, залишаться у бюджеті Рівне нщини. Ми знаємо, що рівняни люблять проводити свої вихідні у «Соколиних горах». Тому офіційно заявляємо, що збережемо це місце відпочинку, а також покращимо його».

На засіданні був присутній і голова облради Михайло Кириллов. Він наголосив на тому, що треба детально вивчити питання, а також провести громадські обговорення.

«Я не впевнений, що заради кількох тисяч гривень нам варто нищити природу, - розповів Михайло Кириллов. – Річ у тому, що в Демидівці є схожа ГЕС і на ній працює всього лиш 3 людини. В бюджет ГЕС приносить близько 2 000 грн. А в результаті територіальна громада нічого не отримує. Навіть на ремонт дамби немає грошей. У нас вже є 2 АЕС в області, але ми платимо за електроенергію без пільг та ще й світло нам вимикають так само, як й іншим».

Представники «Екоклубу» виступають проти будівництва ГЕС. Їх підтримав голова туристичного клубу «Обрій» Іван Оліферук, який розповів, що у «Соколиних горах» щороку проводять змагання, невідомо чи зможуть вони проводити їх і надалі.

«При спорудженні малої ГЕС біля с.Губків утвориться штучне водоймище протяжністю близько 10 км. Згідно з експертного звіту, площа ділянок, що підлягають підтопленню, становитиме 4,2га., - повідомив активіст «Екоклубу» Олег Гетун. –У заказнику живуть червонокнижні види, зокрема марена звичайна. Що буде з ними? Цей проект навіть не пройшов обов’язкову державну експертизу. Будівництво ГЕС порушує ряд статей Законів України. Ми вважаємо, що таке будівництво неприпустиме в даному районі. Його реалізація в заповідній зоні може бути небезпечним прецедентом у майбутньому».

Депутати вирішили детально вивчити проблему до наступних засідань. Голова депутатської комісії, Володимир Грицайчук, запропонував провести громадські обговорення, аби ознайомити громаду із можливими підтопленнями, адже лише після рішення громади можна рухатися далі.