Не має "соціального статусу" та щороку вражає тисячі людей в усьому світі. Епідемія туберкульозу, яку називають однією з найстаріших інфекцій, в Україні триває понад 18 років. На Рівненщині медики щороку фіксують сотні нових випадків ураження цим захворюванням. Як на місцях борються з недугою та як з роками змінився туберкульоз, - далі у сюжеті.

Виявлення, профілактика і лікування - три завдання у боротьбі з туберкульозом. Перші два лягають на первинну ланку медицини. І від того наскільки добре спрацює ця ланка залежатиме подальше лікування пацієнта. До того ж сучасний туберкульоз відрізняється від туберкульозу попередніх часів, - констатують медики.

Виявляти туберкульоз на ранніх стадіях у Рівному медикам допомагають представники громадської організації "Всеукраїнська мережа ЛЖВ". За підтримки міжнародних донорських організацій цьогоріч обстежили 400 чоловік, у 39 з яких виявили туберкульоз. Та не лише діагностикою займались активісти, а й супроводом людей, які вже лікуються.

З кожним роком захворюваність на туберкульоз в області зменшується, але доволі повільно - говорять лікарі. Цьогоріч в області зафіксовано 650 нових випадків захворювання на туберкульоз. В Рівному щороку ця цифра сягає трохи більше ста. Тому усім, у кого кашель не проходить більше трьох тижнів, з'являється підвищене потовиділення та задишка медики радять не затягувати із візитом до лікаря. Що ж стосується вакцин БЦЖ - їх нині достатньо, - говорять чиновники.

Медики запевнили, нині усі хворі в області в яких виявили туберкульоз - отримують належне медикаментозне забезпечення. Що буде в 15 році - чітко відповісти ще не можуть. Суттєвою проблемою у наданні необхідних ліків хворим у 2015 році може стати нестача коштів. Адже у прийдешньому році на медицину закладена в бюджет та сама сума, що і у 2014. Зростання цін та нестабільний курс "зеленого" ставить під питання закупівлю необхідної кількості медпрепаратів. Тож місцеві чиновники і медики сподіваються на якісні зміни із запровадженням медичних реформ.