Багато хто вважає, чим яскравіший жовток, тим корисніше яйце. Але колір досягається або за рахунок того, що курку годують хлібом, або просто додають в корм хімічні добавки. Дієтологи кажуть, що у найкориснішого яйця жовток повинен бути світло-жовтим. Саме в ньому містяться незамінні жирні кислоти - лецитин і холестерин.

Головне, щоб яйце було свіжим. Перевірити це легко. Піднесіть яйце до яскравої лампи і уважно вивчіть повітряний зазор з тупою боку, так звану пугу. У свіжих дієтичних яєць пуга повинна бути не більше 4 міліметрів, у свіжих столових - не більше 7-8 міліметрів, а в яєць другого сорту - максимум 11 міліметрів.

Дещо про перепелині яйця

Температура тіла перепелиці не опускається нижче 40 градусів. Тому перепелині яйця не бувають заражені сальмонелою. Вважається, що ці яйця корисніші курячих, бо містять лізоцим. Але з цією речовиною не так все й просто. Лізоцим здатний розчиняти мікробну оболонку, тобто має протимікробну дію. Проте, в деяких ситуаціях ця ж речовина підсилює токсичну дію отрути мікробів. Тому, отруєння перепелиними яйцями протікає важче, ніж курячими.

Курячі яйця. Загальний обман чи просто міф?

Багато хто вважає, що великі яйця несуть старі кури. Однак, згідно з прийнятою класифікацією, несучки першого року життя називаються молодими, другого року - переярими і лише третього року - старими. А на птахофабриках ні на другий, ні на третій рік курей не тримають.

Чому ж тоді в магазині ми бачимо яйця всіх розмірів? Просто дрібні яйця отримані від курей, які тільки починають нестися. Буквально через 2-3 тижні вони ж стануть відкладати яйця побільші. А до кінця першого року практично всі кури будуть нести яйця від 65 грам і вище. Застосування антибіотиків на птахофабриках заборонили кілька років тому. Зате дозволено застосовувати вітамінні комплекси, які збагачують пташиний раціон такими корисними речовинами як, наприклад, йод або селен.

Але більше за все виробники люблять додавати в корм бета-каротин, який надає жовтку насичений жовтий колір, характерний для яєць домашніх курей.

Фахівці радять вибирати яйця 2-ої та 1-ої категорії молодим людям. Співвідношення білка і жовтка в таких яйцях приблизно 1:1. Особам старшого віку більше підійдуть яйця добірної і вищої категорії, в яких білка вдвічі більше, ніж жовтка, а жиру і холестерину менше.

Джерело: Споживач.info