"Бабай" виходитиме в український прокат на майже 100 екранах, а кожна гривня з проданого квитка буде відправлена на потреби дітей переселенців.

Як повідомляється, виробничий бюджет проекту, що проходив за програмою держзамовлення, становить 7,1 млн грн (100% - фінансування Держкіно). Робота над 70-хвилинним анімаційним проектом тривала два роки. За цей період творчою групою "Бабай" було створено понад 200 тис. малюнків. Серед акторів, чиї голоси звучать у мультфільмі "Бабай", Остап Ступка (Чорт), Мирослав Кувалдін (Кіт-скрипун), Ірма Вітовська (Відьма), Олеся Чечельницька (чарівна пташка Алконост), Бабай - Борис Геогрієвський.

Відвідав 18 грудня прем'єрний показ мультфільму і Віце-прем’єр-міністр – міністр культури України В’ячеслав Кириленко разом з родиною. «Я хочу привітати усіх із цим святом! Це перший повнометражний анімаційний фільм, створений в Україні. Слава його творцям!» - сказав В’ячеслав Кириленко під час презентації стрічки. Віце-прем’єр-міністр нагадав, що ідея цього мультфільму з’явилася ще 2006 року, і шлях її реалізації виявився досить довгим. Відтак В’ячеслав Кириленко закликав молодих художників активніше долучатися до творення української анімації. «Кожного року ми повинні мати по одному великому анімаційному фільму для наших дітей», - сказав урядовець.

В інтерв’ю журналістам В’ячеслав Кириленко наголосив, що для розвитку українського кіно необхідно шукати альтернативні джерела фінансування окрім державного бюджету, і вони мають бути закріплені спеціальним законом. В умовах скорочення бюджетних видатків це надасть реальну підтримку для створення українських фільмів та анімації. «Для мене це ключове питання», - сказав В’ячеслав Кириленко про пошук нових способів фінансової підтримки кінематографічних проектів. При цьому він запевнив, що навіть в умовах скорочення бюджетних коштів не можна закривати найбільш важливі творчі проекти.

Джерела: TCH.ua та сайт