Привести регламенти Квасилівської селищної ради та її виконкому у відповідність до норм Закону України «Про доступ до публічної інформації» закликають владу селища представники громадської організації «Новий Квасилів».

Вже не перший рік представники місцевого самоврядування Квасилова систематично порушують чинне українське законодавство. Такого висновку дійшли експерти громадської організації «Новий Квасилів» після того, як здійснили детальний аналіз регламентів Квасилівської селищної ради, а також її виконавчого комітету. У згаданих нормативних документах громадські активісти знайшли цілу низку невідовідностей та порушень Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Голова громадської організації «Новий Квасилів» Павло Дутко вважає, що окремі норми обох регламентів потрібно якнайшвидше скасувати, або змінити:

- Перше, що хочеться відзначити, це те, що в регламенті Квасилівської селищної ради взагалі не передбачений механізм оприлюднення рішень, прийнятих радою. От їх ніхто і ніде і не оприлюднює. Разом з тим, відповідно до пункту 2 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», «документи підлягають обов'язковому оприлюдненню невідкладно, але не пізніше п'яти робочих днів з дня затвердження документа. У разі наявності у розпорядника інформації офіційного веб-сайту, така інформація оприлюднюється на веб-сайті із зазначенням дати оприлюднення документа і дати оновлення інформації». Зважаючи на це, главу 4 регламенту слід привести у відповідність з чинним законодавством і діючою практикою та в подальшому дотримуватися передбачених норм. Але це порушення – далеко не єдине. Крім того, в регламентах обмежується свобода присутності громадян на засіданнях, не дотримані терміни, згідно з якими мають оприлюднюватися проекти рішень, а також допускаються інші норми, які є незаконними.

Працювати за нинішніми регламентами Квасилівської селищної ради та виконкому – не просто незаконно, але й дуже небезпечно. Адже, як показує практика, усі прийняті раніше в такий спосіб рішення радою та виконкомом можуть бути скасовані в судовому порядку.

Експерти громадської організації «Новий Квасилів» уже надіслали на адресу селищного голови Квасилова Дмитра Крета звернення, у якому просять керівника селища вжити заходи з приведення у відповідність до чинного законодавства згаданих регламентів.

Про це повідомила прес-служба громадської організації «Новий Квасилів».