Система охорони здоров'я у Рівному може змінитись вже з початку наступного року

Планують зміну назв трьох рівненських поліклінік на «Центри МСД (медико-санітарної допомоги)». Поки що стоїть питання перейменування Поліклініки №2. До кінця 2014 року мережа поліклінік повинна бути реорганізована на центри МСД. А на це звичайно ж потрібні кошти.

Медичні заклади будуть поділені на три ланки: первинну, вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану). Стосовно фінансування таких закладів, то центри вторинної та третинної медичної допомоги фінансуватимуть із обласного бюджету, а первинного - з міського/районного.

На разі проходять етап змін закладів першого рівня. Первинну медичну допомогу надаватимуть дільничі і сімейні лікарі. Переважно реорганізацію спрямовуватимуть на збільшення кількості саме сімейних лікарів, оскільки дільничі терапевти часто перенаправляють своїх пацієнтів до інших лікарів, а в результаті хворий безрезультатно ходить різними кабінетами. В той час, коли сімейний лікар повинен вміти визначати різнотипні захворювання, мати ширшу кваліфікацію.

Програму реорганізації міських поліклінік у центри МСД сьогодні, 17 грудня, представив начальник управління охорони здоров’я Осіпчук Юрій Юрійович на засіданні постійної комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю.

Таке рішення одноголосно прийняли члени комісії і вже завтра, 18 грудня, це ж питання розглядатимуть на сесії обласної ради.