Здолбунівські активісти закликають владу не використовувати у школах образ Діда Мороза.

Про таке звернення здолбунівських активістів повідомляє місцевий інформаційний ресурс ZDOLBUNIV.COM.

Відповідне звернення до голови Здолбунівської районної державної адміністрації Олександра Бухала підготував активіст Здолбунівської сотні самооборони, пластовий діяч Юрій Шадий. Зокрема, в зверненні ідеться про те, що “за час окупації українських земель Радянським Союзом, протягом десятиліть, у системі освіти насаджувалася комуністична ідеологія. Шляхом, знищення національних традицій, русифікації та впровадження штучних, традиційно чужих для українців методів та форм виховної роботи.

Одним з символів радянської виховної системи до цих пір залишається « Дід Мороз» як головний герой новорічного виховного циклу. Традиційний Святий Миколай, до цих пір не може знайти своє належне місце у новорічних ранках шкільних та дошкільних навчальних закладах Здолбунівщини. І якщо в більшості сімей, подарунки вже давно приносить Миколай, то у школі їх приносить «Дід Мороз» це викликає суперечки в уявленні дітей, та шкодить виховному процесу.

Існування Діда Мороза у школах є наслідком незрозумілої гуманітарної політики минулих років, або її відсутність, як на державному так і на місцевому рівні та звичка педагогів, котрі виросли у радянський час, використовувати вже провірені методи, адже жодних вказівок чи методичних роз’яснень з цього питання немає.

Враховуючи усе вище викладене, просимо Вас, через підзвітні Вам органи влади, надати методичні рекомендації для шкіл, дитячих садочків, будинків культури, творчим колективам, що на комерційній основі організовують ранки у школах чи садочках, не використовувати у своїх заходах персонаж « Діда Мороза» як героя.”