Протягом останнього часу спостерігається тенденція до зростання цін на окремі продукти харчування, зокрема різко зросли у ціні крупи. Так, ціна на українську гречку у супермаркетах Рівного сьогодні становить уже 16 грн/кг, а подекуди ця цифра сягнула уже 19 грн/кг. Що спричинило ж такий стрибок?

На цю тему ми поспілкувалися із заступник департаменту економічного розвитку та торгівлі Рівне нської обласної адміністрації Іваном Івановичем Яремчуком.

- Причин може бути декілька, - говорить Іван Іванович. – Цінова політика формується на трьох етапах: спершу ціну встановлює виробник, далі – оптовик, і в кінцевому етапі – свою вартість встановлює роздрібний магазин.

Відтак, однією з причин може бути – збільшення ціни виробником. Адже зросла собівартість продукту: електроенергія для промислових споживачі зросла на 30%, вартість газу – більше на 80% з 1 грудня, паливно-мастильні матеріали – більше 50%. Окрім того, застосовуються ряд імпортних товарів, вартість на які теж зросла.

Друга причина, під час посівної кампанії у 2013-2014 рр., були зменшені посівні площі гречки, а тому у Рівне нській області на 33% менше було зібрано крупи. Така тенденція до скорочення спостерігалася і по всій країні.

І також не виключенням може бути штучно створений ажіотаж. Адже чим вищий попит, тим більша ціна на продукт.

Державне регулювання цін можливе лише шляхом контролю цін, які встановлюють оптовики та роздрібні торговці. У такому випадку розмір і націнка мають бути у межах 15%. Однак вплинути на цінову політику самого виробника, який встановлює відпускну вартість продукції держава немає правових важелів.

Також передбачається декларування зміни оптово-відпускних цін на продукти харчування, але оскільки цінова інспекція нині на стадії ліквідації, то ця система практично не діє.

Тому порадою для покупців - це насамперед не панікувати та не піддаватися спекуляції.