Чи вдалою є інвестиційна політика краю у розвитку сільського господарства? Які інноваційні зміни відбуваються у с/г? Саме на ці питання ми поспілкувалися із (*директором департаменту агропромислового розвитку Рівненської облдержадміністрації Надією Іванівною Переходько*).

Незважаючи на складну ситуацію в країні, розвиток сільського господарства є пріоритетним. Відтак підприємства не зупиняються вкладати інвестиції у дану сферу. Так, упродовж січня – вересня 2014 року було позитивно залучено понад 200 млн грн у розвиток АПК Рівне нщини. Інвестиції переважно вкладаються місцевими сільськогосподарськими підприємствами у модернізацію виробництва.

За словами Надії Іванівни, одним із пріоритетних напрямків є створення молочних комплексів та особливого розвитку набуває галузь тваринництва. Так, ПП «Агро-Експрес-Сервіс» вводить у цьому році в дію комплекс на 2100 корів в с.Башарівка Радивилівського району. Це найбільший комплекс у Рівне нській області. Поголів’я корів розміщене в сучасних тваринницьких комплексах. У даному господарстві створено сучасний молочний комплекс на 680 корів у с. Баболоки Млинівського району.

Створюються нові об’єкти у птахівництві. Зокрема, агрокорпорація «Крупець», що у Радивилівському районі, нині будує два нових пташники.

Окрім того, у поточному році введено в дію елеватор у м. Дубно на 210 тис.тонн на ПАТ «Компанія «Райз» Дубенська філія, що входить до групи компаній «Укрлендфармінг».

Вкладаються інвестиції у с/г виробництво агрофірмою «Камаз-Агро» та ТОВ «ІДНА», що у Млинівському районі.

-В цілому кошти вкладені в сільське господарство підприємствами з вирощування с/г культур та утриманні худоби – це також являється інвестиціями в галузь, - зазначила Надія Іванівна.

Також у ході розмови директор департаменту відзначила, що для сільськогосподарських підприємств важливим у веденні виробничої діяльності є наявність на ринку мінеральних добрив та їх доступність по ціні. Так, вже на сьогодні відбулося удвічі подорожчання аміачної селітри у порівнянні з минулим роком і складає понад 6000 грн/т.

З боку держави, на жаль, дотацій немає у розвиток с/г підприємництва, - говорить директор департаменту агропромислового розвитку.