Вчорашні гучні заяви екологів та місцевих активістів з приводу будівництва малої ГЕС на Случі сьогодні отримали таку ж гучну відповідь. ГЕС на Случі таки хочуть будувати хоч і не на тому місці, де планували. У цьому переконує директор фірми, яка взялася за спорудження малої гідроелектростанції. Хоч нарікає: нині не впевнений, що проект таки запрацює.

Перспектива будівництва міні гідроелектростанції на річці Случ викликала хвилю обурення у природозахисних організацій. Перший місцевий вже розповідав про побоювання екологів, мовляв ГЕС у Надслучанській Швейцарії призведе до затоплення унікальних природних ландшафтів. Директор фірми, яка власне і хоче будувати ГЕС потужністю у 800 кіловат, каже ідея виникла іще у 2012 році. Мовляв, тоді провели громадські слухання для мешканців сусідніх сіл. Після цього розробляли документи.

Після цього, каже, вирішили перенести греблю у менш зручне місце - вниз по течії річки. Там все будівництво потрібно вести з нуля. Саме на це місце й отримали позитивний висновок "Укрдержбудекспертизи". Вадим Козлюк каже: тут діяльність не призведе до порушення законодавства. До того ж рівень води підніметься лише на три, а не на чотири метри, що знизить потужності електростанції.

А ще каже пообіцяли місцевим мешканцям облаштувати рекреаційну зону. Досі, переконує директор, ніхто з екологів-захисників Случа, на зв'язок із ним не виходив. Хоч нині нарікає: упевненості у тому, що ГЕС таки з'явиться й проект на мільйони євро запрацює - не має. У той же час Вадим Козлюк запевняє - мова не йде про російські гроші. Основний інвестор родом із Березного, навчався у інституті водного господарства та державній академії водного господарства.

Лише восени цього року фірма отримала договір оренди земельних ділянок. Документ підписав вже екс-голова рівненської облдержадміністрації Сергій Рибачок. Нинішнє керівництво адміністрації запевняє: будівництво ГЕС все ще цікавить область.

Тим часом прокуратура Рівне нської області перевіряє законність надання в оренду земель для будівництва та розміщення на них малої ГЕС. Також у ході перевірки з’ясують наявність впливу будівництва на стан навколишнього природного середовища, зокрема, об’єктів природно-заповідного фонду.