Здавна ніч на Святого Андрія, з 12 на 13 грудня, наші пращури вважали містичною. Дівчата ворожили на свою долю, намагалися зазирнути у майбутнє. Чи продовжують рівнянки традиції своїх бабусь і досі?

Оксана, студентка:



pic

- Ніч на Андрія для мене особлива. Я зі своїми подругами з нетерпінням чекаємо 13 грудня. Як правило, ми ввечері збираємося з дівчатами разом і ліпимо вареники. Звичайно, що не звичайні, а з пророцтвами. Коли вже все готово, то запрошуємо хлопців, частуємо їх своїми «чарівними» варениками та іншими стравами. Сидимо разом дуже довго, але як тільки наступає ніч, то виганяємо хлопців з дому. От тоді починається найцікавіше. Дівчата сідають у коло і ворожать. Знаю багато ворожок, але вірю в одну – на картах. Впевнена в ній, бо гадала так і минулого, і позаминулого року, усе збувається!

Ольга Продавець:

- Для мене 13 грудня – це релігійне свято, День Андрія Первозванного. Вважаю, що ворожіння в цю ніч – це великий гріх, тому сама ніколи не ворожила і нікому не раджу. Навіщо кликати злого духа у свій дім?

Ірина, вчитель:

- Я завжди вважала, що ворожіння – це лише забавка. Ніколи не ставилася до цієї справи серйозно. Але після одруження почала вірити у такі містичні речі. Річ у тім, що в молодості якось гадала з подругами на свого судженого, тоді мені випало ім’я Степан. Я здивувалася, бо серед моїх знайомих не було ніякого Степана. Проте через кілька років у моєму житті з’явився молодий чоловік з таким іменем, згодом він став моїм законним чоловіком. Не знаю, чи це збіг обставин, чи дійсно містика, але факт залишається фактом.

Тетяна, секретар:



pic

- Дівчата, як правило, у цю ніч ворожать на свого судженого, я ж не ворожу, бо в мене вже є чоловік. Хіба що ліплю вареники із різними сюрпризами. Вкладаю у них сіль, цукор, гречку, хліб, гроші, проте не ставлюся до цього серйозно. Це швидше традиція, аніж спроба заглянути у майбутнє.

Наталя, юрист:



pic

- Цього року, мабуть, ворожити буду на роботі. У мене в кабінеті суто жіночий колектив, тому постараємося з дівчатами виділити кілька вільних хвилин, щоб дізнатися імена своїх суджених. Думаю, що це будуть стандартні гадалки. Я знаю, що можна взяти мисочку і насипати туди якоїсь крупи. Потім опустити туди 4 каблучки і перемішати так, щоб їх не було видно. Тоді потрібно заплющити очі і тягнути одну каблучку. Попалася срібна - зустрінеш другу половинку, золота - одержиш запрошення вийти заміж, із камінчиком - будеш кохана, проста - шукатимеш свою долю.